lauantai 1. marraskuuta 2014

Ei ihan taikapapuja, mutta tehokkaita kuitenkin


Ostin tänään levysoittimen. Se on sitten kaunis: vanha ja puupäällysteinen. Sillä voisi kuvitella olevan roolin jos ei nyt jossain James Bond  -elokuvassa, niin ainakin American Hustlessa.

Ostaminen sujui kerrassaan hyvin. Liikkeessä oli myyjä, joka palveli minua kerrankin ansaitsemallani tavalla: osoitti sormella, missä on virtanappula ja missä play-nappula. Nämä piuhat menevät kaiuttimiin ja tuo piuha seinään. Tuohon menee levy. Tuosta nappulasta saat vaihdettua radion puolelle, kas näin. (Donna Summerin I Remember Yesterday alkoi soida.) Kuulostaa hyvältä, eikö vain?

Kyllä! Myyty!

Vaihdoimme rahasumman - hyvin kohtuullisen soittimesta, joka ymmärsi soittaa Donna Summeria heti ensimmäisellä tapaamisella - ja hyvän viikonlopun toivotukset. Otin soittimen syliin ja kantoavuksi käsketty ystävä kaiuttimet kainaloon. Saavuimme pysäkille sekunnilleen samaan aikaan ratikan kanssa. Vaunussa oli hyvin tilaa meille ja matkatavaroille. Pitelin levysoitinta sylissä varovasti kuin vauvaa ja katselin ikkunasta tyytyväisenä ulos. Aurinko paistoi. Viikonloppu oli alkamassa.

Kotona asetin levysoittimen ikkunalaudalle, johon se mahtui täydellisesti. Ähelsin hetken kaiuttimien kanssa, mutta olin tyytyväinen, kun sain ne nopeasti paikoilleen. Hain hieman jännittyneenä hyllystä vinyylin testattavaksi. Otin mukamas ensimmäisen, joka käteen osui, vaikka vähän tietysti valikoin. Tilanne oli kuitenkin sen verran erityinen, ettei siihen olisi sopinut 50 senttiä maksanut kokoelmalevy, jonka paras kappale on Lambada. Avasin soittimen kannen.

Kuului kova ääni - sellainen, jota ei halua kuulla 40 vuotta vanhasta, juuri huolletusta elektronisesta laitteesta. Kuului toinen kova ääni - sellainen, joka kuuluu jotain arvokasta rikkoneesta ihmisestä. Katsoin typertyneenä osaa, jonka olisi pitänyt olla kiinni soittimessa, mutta joka jostain syystä nyt olikin kädessäni. Käytin voimasanoja. Heitin irronneen osan kimpaantuneena kädestäni. Totta kai heitin. Osa meni rikki vähän lisää. Totta kai se meni rikki vähän lisää.

Maattuani hetken matolla kiroten maailmaa ja teknologiaa ja sitä, ettei undo-komento toimi tosielämässä, ja vielä samoilla vihoilla vähän ebola-virusta ja Renée Zellwegerin teetättämää kauneusleikkaustakin, menin keittiöön aikeenani syödä suruuni. Söin kikhernepaistosta ja vihreitä seesami-hunajapapuja (ja kyllä myös vähän suklaata). Saatoin käyttää niistäkin voimasanoja - osittain siksi, että olin edelleen vihainen, mutta myös koska ne maistuivat niin hyvältä. Hetken päästä pystyin palaamaan onnettomuuspaikalle. Laitoin Lambadan soimaan Spotifystä ja kun olin syönyt kikherneeni ja papuni loppuun, olin jo melkein kokonaan leppynyt.

Aurinko paistoi kuitenkin edelleen. Viikonloppu oli alkamassa.

Ps. Myös viime vuonna näihin aikoihin makasin ulisten matolla. Silloinkin kikherneet pelastivat tilanteen.

Mausteinen kikherne-jogurttipaistos
alkuperäinen ohje Kotivinkistä 20/2014

6 dl kypsiä kikherneitä
3 valkosipulinkynttä
2 rkl tahinia
(1-2 tl suolaa, jos käytät suolatonta tahinia)
1-2 tl kanelia
1 tl rouhittua kardemummaa
1 tl jauhettua paprikaa
0,5-1 tl jauhettua mustapippuria
1-2 tl hunajaa
50 g sulaa voita
2-3 dl turkkilaista jogurttia (myös muu maustamaton jogurtti käy)

Lisukkeeksi:
2 dl turkkilaista jogurttia
2 dl raejuustoa

1. Laita kaikki aineet tehosekoittimeen ja anna sekoittimen käydä, kunnes massa on tasaista.
2. Jos käytät sauvasekoitinta, soseuta ensin kikherneet, valkosipulinkynnet, voi ja jogurtti. Lisää mausteet.
3. Voitele uunivuoka ja laita massa vuokaan. Halutessasi voit ripotella paistoksen pinnalle seesaminsiemeniä ja valuttaa hieman oliiviöljyä. Paista kikhernepaistosta 200 asteessa noin vartin verran.
4. Yhdistä turkkilainen jogurtti ja raejuusto. Tarjoile paistos lämpimänä jogurttilisukkeen ja seesami-hunajapapujen kanssa.

Tahmeat seesami-hunajapavut

200 g pakastettuja vihreitä papuja
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl seesamiöljyä
1-2 rkl seesaminsiemeniä
1 rkl hunajaa
1 tl soijakastiketta

1. Laita jäiset pavut siivilään ja huuhtele kuumalla vedellä. Anna papujen valua hetken aikaa.
2. Kuumenna pannulla oliiviöljyä ja seesamiöljyä. Laita pavut pannulle ja paista, kunnes niiden pinta alkaa ruskistua. Lisää hetken päästä seesaminsiemenet.
3. Sekoita hunaja ja soijakastike keskenään. Kaada seos pannulle. Kääntele papuja hetken aikaa. Varo, etteivät seesaminsiemenet ehdi palaa.

Keittiössä soi: Night Beds, Kaoma, Sam Butera & The Witnesses

1 kommentti:

Kommenttisi ilahduttaa!