keskiviikko 13. tammikuuta 2016

Suosikki | Rapea kookostofu ja kardemumma-maapähkinäkastike


Ulkona sataa jotain, mikä näyttää ihan kookoshiutaleilta. Se jokin sumentaa maiseman, tarttuu ripsiin, kuorruttaa huivin ja pipon. Taivaalta tippuvat hiutaleet ovat liikenteen ja etuhiusten kannalta raivostuttavia, mutta muuten kieltämättä aika ihania. Ne – vaikka ovat vain jääkiteitä ja ilmaa – tekevät kaupungista – joka on vain tiiltä ja metallia – valkoisen satumaan.

Kun olin pieni, parasta mitä tiesin, oli tuoda legokaupunkiin talvi ripottelemalla rakennusten päälle tomusokeria. Valkoinen pöly oli tavallisuudessaan yhtä taianomaista kuin nyt tuolla ulkona tupruttava lumi. Sokerin avulla kulmikkaasta, puna-sini-kelta-vihreästä palikkakaupungista tuli hetkeksi ihan toinen maailma.

Toinen lapsuuteni suosikkiasia uima-allas, joka ilmestyi olohuoneeseen kun sen lattialle levitettiin sininen viltti. Jälleen kerran uusi ihana todellisuus! Minä ja veljeni laitoimme uimapuvut päälle ja kellukkeet käsiin. Sitten, innosta hihkuen, menimme viltille sätkimään vierekkäin. Pyyhkeet odottivat sohvan reunalla, kun me raajojamme heilutellen selostimme mitä uima-altaassa teimme. Nyt minä sukellan, minä vähän kellun, minä tein veden alla kuperkeikan, näittekö, kyllä tein, ja kuperkeikkaa tehdessäni näin valaan, menkää vaikka itse katsomaan, vaikka en kyllä tiedä onko se enää siellä. Minä menen nyt saunaan. Tuleeko joku mukaan?

Sitten menimme hetkeksi istumaan vessaan, suihkukopin lattialle, ennen kun palasimme taas kankaiselle uima-altaallemme.

Ne kaksi leikkiä, ne kaksi todellisuutta, olivat suosikkini.

Nykyään yksi lempiasioitani on ruoanlaitto. Ehkä juuri siksi, että sekin tarjoaa kurkistusmahdollisuuksia niin monenlaisiin maailmoihin. Pieniä pakoja tästä todellisuudesta ja samaan aikaan keinoja kokea se uudella tavalla.

Kaikista tämän maailman ruoka-aineista suosikkini on kookos. Käsi sydämellä, toinen lipalla. Kookosta oli aikoinaan tämän blogin ensimmäisessä reseptissä ja sen jälkeen jo yli 30 muussakin. Sitä on tarjolla – jes! - tänäänkin, sillä kookos on myös yksi K-ruoan tammikuun raaka-aineista.

Ennen reseptiä pikaisesti vielä muista suosikeistani… Kai tiedätte, että te olette yksi niistä? Sinä, sinä ja sinä; te kaikki siellä toisissa keittiöissä. Näin uuden vuoden alussa tuntuu jotenkin tärkeältä todeta se jälleen kerran.

Ps. K-ruoka -lehti on uudistunut! Ihan uuden ilmeen saaneesta lehdestä voi monen hyvän reseptin välistä bongata myös tuttuja kasvoja.


Rapea kookostofu

2 pkt kiinteää tofua
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl seesamiöljyä
2 rkl vettä tai omenamehua
2 rkl soijaa
1 rkl riisiviinietikkaa
1 tl hunajaa
0,5 tl sriracha-kastiketta

1 pss kookoshiutaleita

paistamiseen oliiviöljyä ja seesamiöljyä

1. Viipaloi tofu.
2. Sekoita kaikki marinadin ainekset keskenään. Tarkista maku.
3. Anna tofun marinoitua mielellään yön yli.
4. Levitä kookoshiutaleita laakealle lautaselle.
5. Kuumenna pannulla oliiviöljyä ja seesamiöljyä. Pyörittele tofuviipaleet kookoshiutaleissa ja paista, kunnes ne ovat saaneet kauniisti väriä. Tarjoile kardemumma-maapähkinäkastikkeen kanssa.

Kardemumma-maapähkinäkastike

1 dl maapähkinävoita
1 tl raastettua inkivääriä
1 hienonnettu valkosipulinkynsi
2 tl riisiviinietikkaa
1 rkl soijaa
1-2 tl hunajaa
0,5-1 tl sriracha-kastiketta
1 rkl rouhittua kardemummaa
puolikkaan limen mehu
2 dl kookosmaitoa

1. Laita kaikki kastikkeen ainekset kattilaan. Kuumenna kastiketta ja anna kiehua rauhallisesti noin kymmenen minuuttia. Tarkista maku.

Toteutettu kaupallisessa yhteistyössä K-ruoan kanssa.


Keittiössä soi: Tom Odell, The Staves

2 kommenttia:

  1. Ihana kirjoitus! Jääkaapissa juuri sopivasti möykky tofua, jolle en ole vielä keksinyt sopivaa reseptiä. Kokeiluun siis!

    VastaaPoista
  2. Nam, tätä pitää kokeilla! :)

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa!