Sunnuntai-iltaisin pelaamme korttia. Suvi, Roosa, Vilma ja
minä. Pelaamme canastaa, jonka opettelemiseen meni monta viikkoa. Vielä toissa
kerralla pelistä poistettiin sääntöjä, joiden tajusimme kuuluvan sittenkin johonkin
ihan toiseen korttipeliin.
Illoissa on aina sama kaava. Ensin syömme soppaa ja käymme läpi
päällimmäiset. Miten se tyyppi, miten se työ, mites tuo mekko, onko uusi. Ootko
jaksanut käydä salilla, pitääkö uutena vuotena aloitettu sipsilakko edelleen.
Ai. No, mutta jos juhlissa vähän niin eihän sitä lasketa.
Millainen viikko oli, millainen viikko tulee. Millaisia lounaita, jumppia ja keikkoja. Millaisia tunteita, ajatuksia ja kohtaamisia.
Millainen viikko oli, millainen viikko tulee. Millaisia lounaita, jumppia ja keikkoja. Millaisia tunteita, ajatuksia ja kohtaamisia.
Sitten korjaamme pöydän, laitamme teevedet tulemaan. Asetumme
matolle, otamme pakat esiin. Naksautamme sormet, jaamme kortit.
Kun pelaamme, pelaamme pieteetillä. Kauniisti sanoen. Joka
kerta yllätyn siitä, miten hurjaksi peli menee. Korttien takaa huudetaan ja
kiroillaan. Voittajat tuulettavat, häviäjät sähisevät ja syyttävät vilpistä.
Kierrosten välissä rauhoitutaan juomalla teetä ja syömällä
sokeria. (Eilen tarjottiin pieniä korvapuusteja, mustikkapiirakkaa ja
suklaa-kaurakeksejä – niitä sellaisia, joita esimerkiksi Ikeasta saa, ja joita minun
on tehnyt mieli siitä asti, kun selasin jonkun bussiin jättämää kuvastoa pari
viikkoa sitten.) Palataan soppalautasten ääressä alustettuihin aiheisiin. Niin,
vielä siitä tyypistä. Vielä siitä hommasta. Vielä viime viikosta.
Ollaan taas samalla puolella kaikkia soittamatta jättäneitä
tyyppejä, tuskaisia töitä ja sipsilakkoja vastaan.
Sitten pelataan taas. Huudetaan ja heilutaan ja syytetään
surkeita sääntöjä.
Juodaan teetä ja mietitään, pitäisikö jatkossa juoda sherryä
tai konjakkia. Sellainen sopisi tunnelmaan, eikö sopisikin. Kai me juodaan ja pelataan
yhdessä vielä 70-vuotiainakin. Tietty pelataan. Ja nytkin pelataan vielä yksi
kierros.
Viimeisen kierroksen jälkeen voittajat ja häviävät makaavat
matolla hetken aikaa yhtenä joukkueena. Sitten noustaan, tiskataan ja
suoristetaan matot. Varmistellaan, että kai taas ensi sunnuntaina. Totta kai
taas ensi sunnuntaina. Ennen kuin erotaan, halataan. Tiukasti. Viikoksi varastoon. Lopulta laskeudutaan jo yöpuulle
käyneille kadulle ja yritetään ehtiä bussiin, joka vie mukanaan maanantaihin.
Vegaaniset suklaa-kaurakeksit
150 g maidotonta margariinia
2 dl sokeria
0,5 dl vettä
1 tl vaniljasokeria tai hieman jauhettua vaniljaa
ripaus suolaa
1 tl leivinjauhetta
2 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
125 g maidotonta tummaa suklaata
1. Sulata margariini mikrossa tai kattilassa.
2. Yhdistä sokeri, vesi, vaniljasokeri, suola ja leivinjauhe keskenään.
3. Lisää hieman jäähtynyt margariini. Sekoita tasaiseksi.
4. Lisää lopuksi vehnäjauhot ja kaurahiutaleet. Sekoita taas.
5. Nosta taikinasta ruokalusikalla nokareita leivinpaperilla päällystetylle pellille. Jätä nokareiden väliin reilusti leviämisvaraa.
6. Paista keksejä 175 asteessa noin 12 minuuttia tai kunnes keksien reunat ovat saaneet hieman väriä. Anna keksien jäähtyä kunnolla ennen niiden siirtämistä.
7. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Etsi kekseille sopivan kokoiset parit. Kasta toisen keksin reunat sulaan suklaaseen. Levitä toiselle keksille noin teelusikallinen suklaata ja paina keksit varovasti yhteen. Anna suklaan kovettua ennen keksien tarjoilua.
Keittiössä soi: Colin & Caroline, Gregory Alan Isakov
Kuulostaa ihanalta sun ja kavereittes canastatraditio. Ystävyys on ihan parasta vaikka aikataulut ei aina soisikaan säännöllisiä tapaamisia, mut on tosi hienoa jos pystyy ylläpitämään jonkinlaista perinnettä, vaihtaa kuulumisii viikoittain ja vielä pelatakin.
VastaaPoistaYläasteella mä pidin viisihenkisen tyttöjengin kanssa perjantaisia teenjuonti- ja juoruiluiltoja milloin kenenkin kotona. Sittemmin ei olla pystytty pyhittämään mitään tiettyä iltaa tyttökerholle, mutta nähdään silloin kun pystytään, ehkä salaa haikaillaan vapaita perjantai-iltoja, jolloin höpistiin yömyöhään tyypeistä, jutuista ja hommista. Ja yleensä myös syötiin – meidän kohdalla tyypilliset tarjoilut oli vanhempien pakastimesta löydetty, 5 vuotta vanha karviaishillo kääräistynä kaupan lehtitaikinaan runsaan tomusokerin kera, eli varsinaista gurmeeta kehissä.
Oon lukenut sun blogia noin vuoden ajan ja tykännyt aina kekseliäästä kirjoitustyylistäs, konstailemattomista resepteistäs ja kauniista kuvistas, mutta tää ystävien kanssa hengailu-aiheinen kirjoitus pysäytti erityisesti joten uskallan kommentoida ekaa kertaa. Nää keksit täytyy ottaa kokeiluun – toivon mukaan tarjoan näitä tulevaisuuden kamutapaamisissa männävuosien improvisoitujen pseudo-leivonnaisten sijaan :)
Tilli, moi! Ja kiitos. Että oot lukenut ja että nyt niin kivasti kommentoit. Karviaishillokääröt kuulostaa just siltä miltä kuuluukin - hetkessä syntyneiltä, yhdessä tehdyiltä. Sellaiset herkut on aina parhaita.
PoistaKivaa kevättä, pysy kuulolla jatkossakin!
Tein ohjeen mukaan, ja keksin pinnat sekä leivipaperi jäi todella rasvaiseksi. Maku on ok, mutta vieraille ei kehtaa tarjota, sormet suttaantuvat heti rasvaan :/
VastaaPoista