keskiviikko 6. marraskuuta 2013

Food news is good news

Kuluneen viikon ruokauutiset:

Hankin itselleni virolaisen halvadiilerin. Tätäkin juttua kirjoitetaan maapähkinähalvasta tahmeilla sormilla. Eläköön Schengen ja tavaran vapaa liikkuvuus!

Valmistin ystäväni kanssa kermakaljaa. Kyllä, katsoimme samalla Harry Potteria. Ei, ei hävetä.

Raaskin viimein ostaa tuoreita viikunoita, joita ihastelin tarjoiluvadilla niin kauan, että ne menivät pilalle.

Tajusin, että parasta pullaa tulee kokonaan öljyyn leivotusta taikinasta.

Söin riisipuuroa ja sekahedelmäsoppaa. It's beginning to look a lot like Chr...

En ole mikään raakaruokailija, mutta olen silti jäänyt raakasuklaakoukkuun. Tein kolmannen kerran raakasuklaata hyvin lyhyen ajan sisään. Onko kyseessä todellinen tykästyminen vai Fazer-liiton korvaava rebound-suhde, jota ei ole tarkoitettukaan kestämään? Seuraamme tilannetta.

Löysin todella hyvän tomaattipiirakan reseptin. Tomaattimurska on mahtava elintarvike. Kaiken muun hyvän lisäksi se on aina sesongissa. Nyt jos koskaan myös lämpimän kotoisat piirakat ovat sesongissa. En keksi oikeastaan yhtään syytä, miksi tätä piirakkaa ei olisi syytä valmistaa saman tien. Paitsi jos olet juuri leipomassa pullaa öljyyn, hakemassa minulle halvaa Tallinnasta tai äänestämässä suosikkiruokablogiasi täällä. Niissä tapauksissa, jatkakaa.


Talvinen tomaattipiirakka
Alkuperäinen resepti täältä
12:lle

Pohja:
3 dl ohrajauhoja
1,5 dl sämpyläjauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
0,5 dl oliiviöljyä
1,75 dl vettä
1 tl hunajaa
2 tl punaviinietikkaa
kananmunaa voiteluun

Täyte:
1 sipuli
1-2 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
1 tlk tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyreetä
2 tl kuivattua basilikaa
1 tl oreganoa
1 tl timjamia
1 tl sokeria
1 tl balsamiviinietikkaa
suolaa, mustapippuria maun mukaan
3 kananmunaa
1,5 dl maitoa
200 g fetaa

tomaattiviipaleita pinnalle

1. Valmista pohja: Aloita yhdistämällä kuivat aineet keskenään.
2. Tee kuivien aineiden keskelle pieni kuoppa ja kaada siihen oliiviöljy. Sekoita.
3. Yhdistä etikka, hunaja ja vesi ja kaada seos muiden aineiden joukkoon. Sekoita, kunnes taikinasta tulee kiinteä pallo. Vaivaa tarvittaessa käsin.
4. Peitä taikinapallo kelmulla ja laita se kylmään noin tunniksi.
5. Ota taikina kylmästä ja kauli se levyksi. Pohjataikinaa tulee alkuperäisellä ohjeella aika paljon. Jos teet yhden piirakan ja käytät vuokaa, jonka halkaisija on noin 27 cm, suosittelen tekemään 3/4-kokoisen pohjataikinan.
6. Voitele piirakkavuoka kevyesti oliiviöljyllä ja nosta taikina vuokaan. Painele taikinan reunat vuoan reunoihin ja leikkaa ylimääräinen taikina pois.
7. Voitele piirakkapohja kananmunalla ja pistele siihen haarukalla reikiä. Esipaista pohjaa 175 asteessa 15 minuuttia.
8. Kuumenna pannulla oliiviöljyä. Hienonna sipuli ja valkosipuli ja nosta sipulisilppu pannulle.
9. Lisää hetken päästä tomaattimurska ja -pyree sekä basilika, oregano, timjami ja sokeri. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Lisää balsamiviinietikka, suola ja pippuri. Tarkista maku.
10. Vispaa maito kananmunien joukkoon. Yhdistä seos tomaattikastikkeeseen pieneksi pilkotun fetan kanssa.
11. Kaada täyte hieman jäähtyneen piirakkapohjan päälle. Koristele lopuksi tomaattiviipalein. Paista piirakkaa 175 asteessa noin 30 minuuttia. Tarjoile lämpimänä tai huoneenlämpöisenä.

Ps. Tomaateista on kyllä niin moneksi. Mikä ihana kasvis!

Keittiössä soi: I Am Kloot

2 kommenttia:

Kommenttisi ilahduttaa!