keskiviikko 4. marraskuuta 2015

Väsynyt mutta onnellinen | Jamie Oliverin kurpitsa-raejuustolasagne


Viime aikoina olen kirjoittanut kovasti. Paljon ja pitkästi, nopeasti ja lyhyesti. Tekstejä, tarpeita ja tarkoituksia on ollut monia erilaisia, eikä kaikki kirjoittamani ole ollut kovinkaan kummoista. Yhtä kaikki, aivot ovat puhuneet paljon ja sormet käyneet kiivaasti. Tuotteliaisuudesta tulee hyvä mieli, mutta nyt kieltämättä myös hieman väsyttää.

Sen takia en tänään jaksa kirjoittaa mitään omaa, mutta voin kertoa siitä, mitä muiden kirjoittamaa olen lukenut. Kirjoittamisen tasapainoksi olen nimittäin myös lukenut paljon. Uusia sanoja luovutettujen tilalle, niinhän tämä systeemi toimii.

Olen lukenut muun muassa Jamie Oliverin uutta Arjen superruokaa -keittokirjaa. Lukenut ja katsonut kuvia. Katsonut kuvia ja lukenut, ehkä sittenkin niin päin. Tai no - katsonut kuvia ja lukenut juuri sen verran, että tiedän mitä kuvat esittävät.

Siitä huolimatta, että kirjan nimessä vilahtaa sana superruoka, kirja on leppoisa ja rento, niin kuin Jamie nyt on aina. En kiistä - pidän Jamie Oliverista kovasti. Toisaalta pidän kyllä kaikista muistakin, jotka sanovat laittavansa pikkuisen öljyä ja sitten kaatavat pullosta puolet.

Alun perin minun piti korkata Jamien uutuuskirja kokkaamalla ”Onnellisuuspastaa”, koska kuka meistä voisi haluta syödä mitään muuta. Nerokas konsepti muuten tuollainen - ruokien nimiäminen vähän self help -oppaiden tyyliin. Menestysvuoka. Rahapata. Rakkausrisotto. Kaikkia kolmea tänne, kiitos!

Lopulta kuitenkin luin - hyvä on, hyvä on! - selasin onneni ohi parin aukeaman päähän ja poimin sieltä kirjan neitsytreseptiksi kupritsa-raejuustolasagnen. Onnelliseksi tulin siitäkin. Tulkaa vuorostanne tekin.



Kurpitsa-raejuustolasagne
Jamie Oliverin reseptiä mukaillen
5:lle

1 myskikupritsa (1 kg)
sormisuolaa
3 tl oliiiviöljyä
3 valkosipulinkynttä
1 tuore punainen chili
2 rkl balsamiviinietikkaa
2 tlk säilöttyjä luumutomaatteja
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1 tl jauhettua paprikaa
kuivattua basilikaa
rouhittua mustapippuria
1 dl punaviiniä
150 g tuoretta pinaattia
60 g parmesaania
6-8 täysjyvälasagnelevyä
400 g raejuustoa
1 dl maitoa
hieman valkopippuria
1 rkl auringonkukansiemeniä
1 tuore rosmariininoksa

1. Aloita kuorimalla myskikurpitsa. Halkaise kuorittu kurpitsa ja poista sen sisältä siemenet ja rihmasto. Leikkaa kurpitsa noin sentin paksuisiksi, puolikuun muotoisiksi viipaleiksi.
2. Laita kurpitsaviipaleet leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja sivele niiden pintaan hieman oliiviöljyä. Ripottele päälle sormisuolaa. Paahda kurpitsaviipaleita 175 asteessa noin 40 minuuttia tai kunnes ne ovat pehmenneet.
3. Kurpitsojen paahtuessa hienonna valkosipulinkynnet. Poista chilistä siemenet ja viipaloi se ohuelti. Kuumenna isolla pannulla oliiviöljyä ja paista valkosipulia ja chiliä siinä hetken aikaa. Lisää balsamiviinietikka ja luumutomaatit. Huuhdo tomaattien tölkit viinillä ja lisää pannulle.
4. Anna tomaattikastikkeen porista rauhallisesti noin 20 minuuttia tai kunnes seos sakenee hieman. Mausta suolalla, pippurilla, sokerilla, jauhetulla paprikalla ja basilikalla.
5. Voitele laakea uunivuoka. Levitä vuoan pohjalle kerros tomaattikastiketta ja sitten puolet tuoreesta pinaatista. Lisää vielä kerros kurpitsaviipaleita ja raasta niiden päälle hieman parmesaania. Aseta päälle lasagnelevyt.
6. Kokoa toinen kerros samalla tavalla niin, että lasagnelevyt jäävät päällimäiseksi.
7. Yhdistä raejuusto, maitoa ja valkopippuri. Halutessasi voit lisätä joukkoon myös hieman suolaa. Levitä seos lasagnelevyjen päälle. Raasta päälle loput parmesaanit. Ripottele pinnalle auringonkukansiemeniä ja halutessasi kuivattua basilikaa.
8. Öljyä rosmariininoksa. Nypi öljytyt lehdet irti ja ripottele lasagnen pinnalle.
9. Paista lasagnea 200 asteessa noin 45 minuuttia.

Keittiössä soi: Gabriel Rios

Jamie Oliverin Arjen superruokaa -kirja saatu arvostelukappaleena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa!