maanantai 18. huhtikuuta 2016

Kaikki hyvin


Olen kirjoittanut tänä keväänä enemmän kuin koskaan aiemmin. Valtaosa teksteistä on käsitellyt... minua. Tavalla tai toisella. Silloinkin, kun kertoja ei ole selkeästi ollut minä, ääni on ollut minun. Jokainen kirjain on minun kynästäni, jokainen lause minun päässäni punottu.

Alkuun se oli ihanaa. Eikä vain ihanaa, vaan myös tarpeellista. Sain levittää mytyksi painautuneen itseni paperille, taitella tunteitani ja ajatuksiani auki, pyyhkiä muitten minulle asettamat ääriviivat ja piirtää itse uudet, ottaa kaiken sen tilan minkä koin tarvitsevani. 

Tämä kevät on ollut kuin pitkä seminaari, jossa jokainen puheenvuoro on ollut varattu minulle. 

On ollut ylellistä saada hiljentää muu maailma ja keskittyä hetkeksi vain omaan ääneensä. Puhuessaan ja kirjoittaessaan sitä kuitenkin toistaa vain sitä, mitä jo tietää. Ainoastaan muita kuuntelemalla voi oppia uutta.

En ole saanut kirjoitettua tännekään pitkään aikaan mitään, koska oma ääneni on alkanut vähitellen kyllästyttää. Se on mielestäni hyvä merkki - osoitus siitä, että varikkokäynti on tehnyt tehtävänsä. Nyt on aika jatkaa matkaa. Siirtää katse minusta muihin, minusta maailmaan.

Tänään on syntymäpäiväni. Syntymäpäivinä minulla on kaksi perinnettä: kakun leipominen ja kriisin kehittäminen. 25-vuotispäivän kunniaksi olin etukäteen ajatellut satsata varsinkin jälkimmäiseen. Asetella eteeni kaikki elämäni epäkohdat ja toteutumattomat haaveet ja tarkastella niitä suurennuslasilla. Tehdä kärpäsistä härkäsiä, sammuttaa valot ja väkisin nähdä suurempia varjoja, kuin mitä asiat todellisuudessa muodostivat.

Ihminen, jolla on hätä, heiluttaa käsiään. Hän tekee niin saadakseen huomion kiinnittymään itseensä ja voidakseen siten tulla autetuksi, pelastetuksi. Huomion hakemiseen meillä kaikilla on oikeus. Kriisiä kehitellessäni kuitenkin huomasin, ettei minulla varsinaisesti ollut mitään hätää. Olin ollut aikeissa ottaa uhrin roolin vaikka mihinkään ei enää sattunut.

Joten jos tänään heilutan käsiäni, olkoon se osana jotain kreisiä tanssia. Tai ilmoituksena siitä, että täällä ois kakkua, koska siitä perinteestä pidin kiinni. Toivon, että teillä on asiat hyvin. Minulla on.


Keittiössä soi: Yann Tiersen, Hauschka, Daniel Kidlund, The Apache Relay, Bronze Radio Return, Lord Huron

4 kommenttia:

Kommenttisi ilahduttaa!