sunnuntai 22. toukokuuta 2016

Sees ja sanaton | Vegaaniset kardemumma-mokkapalat



Istun tällä hetkellä työhuoneellani. Täällä lattiat ovat puusta, seinät tiilestä, katto korkealla. Kaikuu mahtavasti. 

Huonetta syleilee pehmeä miesääni. Mikko Joensuu laulaa. Spotifyssä, joskin seinät saavat äänen kiertämään niin, että sen lähde tuntuu olevan tässä samassa tilassa.

Olen istunut täällä jo hetken aikaa. Kirjoittanut muutaman lauseen, kokeillut paria muuta, pyyhkinyt kaiken ja palannut tyhjään.

Tuntuu, ettei tätä hetkeä ole tarvetta täyttää millään. 

Onnellisena en osaa kirjoittaa, sen olen tänä keväänä oppinut. Minulle kirjoittaminen on korjaamista. En tiedä mihin sanojani käyttäisin, jos en aukkojen tilkitsemiseen ja haavojen paikkaamiseen. Myös tämän blogin tekstit - kaikesta keveydestään huolimatta - ovat jäävuoren huippuja: osia isompia, syvempiä ja joskus synkkiäkin kokonaisuuksia.

Nyt en näe vuoria missään. Merenselkä on sees, horisontti suora. Ei tarvita sanoja sitä suoristamaan. 

Raukeudeltani en jaksa rakentaa edes sen kummempaa siltaa tuolta mereltä tämänpäiväiseen reseptiiin. Sanon vain, että kaikessa yksinkertaisuudessaan nämä mokkapalat ovat sykähdyttävän ihania. Sellaisia, että niitä syödessään ajattelee, miksei niitä syö aina. 

Miksei tältä tunnu aina?



Vegaaniset kardemumma-mokkapalat
alkuperäinen resepti Kamomillan konditoria -blogista

1,5 dl kookos- tai rypsiöljyä
2 dl kahvia
3 dl soijamaitoa
2 dl sokeria
2 dl fariinisokeria
1,5 rkl kardemummaa
ripaus jauhettua vaniljaa
ripaus suolaa
7 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl pikakahvimuruja

Kuorrute:
0,5 dl kahvia
1 tl kardemummaa
ripaus jauhettua vaniljaa
6 dl tomusokeria

1. Sekoita keskenään öljy, kahvi, soijamaito, sokerit ja mausteet.
2. Sekoita toisessa kulhossa vehnäjauhot, leivinjauhe ja pikakahvimurut.
3. Yhdistä kuivat aineet muiden aineiden joukkoon. Sekoita tasaiseksi, mutta älä liikaa.
4. Levitä taikina leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia.
5. Valmista kuorrute yhdistämällä kahvi, kardemumma ja vanilja. Lisää tomusokeria vähitellen, kunnes kuorrutteesta tulee tarpeeksi paksua.
6. Levitä kuorrute vielä lämpimän pohjan päälle. Ripottele päälle halutessasi vielä rouhittua kardemummaa tai pikakahvimuruja. Leikkaa neliöiksi.

Keittiössä soi: Mikko Joensuu, Sin Cos Tan

2 kommenttia:

  1. Oi, ihanaa, että olet onnellinen. Onni on mahtava olotila, jota soisi kaikille enemmänkin; vaikka edes leivoshaarukallisen verran.

    VastaaPoista
  2. Teksti mustaa valkoisella. Pala valkoista mustalla.

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa!