sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

Lepo vaan | Yön yli tekeytyvä persikkajäätee


Huoneessani on uusi nojatuoli. Se tuli tänne kesäkylään ystävän ullakolta. Vieraani on iso ja muhkean punainen. Ja niin uskomattoman mukava. Tuntuu kuin istuisi halauksessa!

Istun tuolissa nytkin. Viimeisen tunnin olen kuitenkin miettinyt sitä, miten minun ei pitäisi. Koska olisi yksi kirjoitustehtävä. Muutama kuva piirrettävänä. Se yksi kappale graduun olisi myös hyvä viimeistellä. Pyykit nyt ainakin pitäisi ripustaa. Ja jos heti lähtisin lenkille, ehtisin vielä ennen sadetta.

En pidä tästä. Miten huono olen olemaan paikallani. Tai kyllähän minulta joutenolo sujuu. Mutta siitä nauttiminen on vaikeaa. Hyvin usein velvollisuudet - tai niiden ajattelu - syövät sunnuntaistani leijonanosan. Siitäkin huolimatta, että tiedän, miten hyödytöntä rästihommien sörkkiminen on. Tuskin saan mitään kunnolla aikaan, mutta en enää ehdi nauttia tauostakaan.

Kuin yrittäisi laihduttaa ja kieltäytyisi ottamasta omaa leivosta, mutta nippisi salaa jämiä muiden lautasilta. Silloin menettää ilon molemmista: sekä tavoitteessa pitäytymisestä että herkulle antautumisesta.

Molempi pahempi. Äh.

Mutta onneksi on tämä suloisen upottava tuoli, josta on vaikea nousta ylös. Siitä johtuen tuolin viereen on muodostunut kirjapino. Äsken otin käteeni kirjoista päällimmäisen. Sen välistä tippui nippu graduun liittyviä muistiinpanoja. Yhdessä niistä oli viesti universumilta, hohtavaksi yliviivattu Auguste Rodinin sitaatti:

Patience is also a form of action.

Ihan kuin minulle olisi yritetty sanoa: istu, Terhi, siinä nyt vaan, niin kauan kuin siltä tuntuu. Älä hötkyile. Sillä on niin paljon sellaista, mikä vaatii syntyäkseen rauhaa ja aikaa.

Kuten ideat. Oivallukset. Ajatusten loksahdukset.

Ja alla oleva jäätee.


Yön yli tekeytyvä persikkajäätee

1 litra kiehuvaa vettä
2-3 pussia mustaa teetä
1 sitruunan raastettu kuori
1 sitruunan mehu
1 appelsiinin mehu
1 dl hunajaa
2 persikkaa

mintunlehtiä koristeeksi

1. Kaada vesi isoon astiaan ja lisää joukkoon teepussit.
2. Raasta sitruunan kuori. Purista sitruunan ja appelsiinin mehu. Lisää mehut ja kuoriraaste teehen yhdessä pieneksi pilkottujen persikoiden ja hunajan kanssa. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa hunajaa.
3. Jätä tee jäähtymään huoneenlämpöön yön yli. Siirrä tee aamulla kylmään.
4. Sekoita jääteetä ennen tarjoilua. Kaada laseihin ja koristele mintunlehdillä.

Vinkki! Jatka drinkiksi lisäämällä vaaleaa rommia ja hieman sitruunavichyä.

Keittiössä soi: Toto, Houndmouth

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa!