lauantai 18. elokuuta 2012

Rintamaruokaa


Kuten jo mainitsin, suhteeni ruokaan on aika ailahtelevainen. En kutsuisi itseäni välinpitämättömäksi, mutta prioriteettini vaihtelevat tilanteen mukaan.  Katseeni kohdistuu milloin hintalappuun, milloin ravintoarvotaulukkoon, milloin valmistajamaahan. Joskus näen ainoastaan keksihyllyn.

Olenkin aina kuvitellut seuraavani ruokavalintojeni suhteen kultaista keskitietä: edennyt maalaisjärkeen ja kohtuuteen luottaen, mutta myös harha-askeleet sallien. Tänään kuitenkin näin dokumentin Vegucated, joka alleviivaa liha-ja maitotalouden sekä tehotuotannon haittoja. Ensimmäistä kertaa tajusin, että kenties keskellä tietä kulkeminen ei riitä. Ei auton ajaminen keskiviivalla ole kovinkaan paljon parempi vaihtoehto kuin väärän kaistan valitseminen. Vai?

Pidän kuitenkin sanonnasta "pick your battles", valitse taistelusi. Se on armollinen toteama maailmassa, jossa usein tuntuu olevan kaikki pielessä ja samaan aikaan lukemattomia ainoita oikeita ratkaisuja. Olenkin edelleen sitä mieltä, että aivan kaikesta ei voi kantaa huolta. Sokea tai välinpitämätön ei saa olla, mutta kaikissa sodissa ei yksinkertaisesti voi olla eturintamassa. Siksi tämä pata onkin mainio ruoka. Se on tuhtia, terveellistä, halpaa ja helppoa- sopii siis kaikille riippumatta siitä, kenen joukoissa seistään tai minkä puolesta taistellaan.

Dokumentti ei tehnyt minusta vegaania, eikä varmaan ihan heti totaalikasvissyöjääkään. En nähnyt tänään mitään, mistä en olisi kuullut tai lukenut jo aikasemmin. Minut valtasi kuitenkin halu hidastaa tahtia, lyödä jarrut pohjaan ja pysähtyä kunnolla miettimään, mihin suuntaan tästä kannattaisi jatkaa. Ja miettiessä syödä bataatti-papupataa.

Bataatti-papupata
alkuperäinen ohje kirjasta "Puolialaston kokki"

1 bataatti
3 porkkanaa
1 paprika
1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
1 tlk vesikastanjoita
1 tlk papuja ( esim. valkoisia papuja, kikherneitä, kidneypapuja)
1 tlk tomaattimurskaa
1 pss maissia/ 1 tlk minimaisseja
öljyä pannulle
basilikaa, oreganoa, paprikaa, suolaa, pippuria, chiliä

1. Viipaloi ja palottele bataatti, sipuli, valkosipulit, paprika ja porkkanat.
2. Kuullota kasviksia öljyssä kunnes ne ovat kypsyneet, mutta edelleen rapeita.
3. Lisää tomaattimurska, anna hautua noin 15 minuuttia.
4. Lisää lopuksi pavut, vesikastanjat, maissit ja yrtit.
5. Syö sellaisenaan tai pastan, riisin, kuskusin tai patongin kanssa.
Keittiössä soi: Mumford & Sons, Lenni-Kalle Taipale

2 kommenttia:

Kommenttisi ilahduttaa!