keskiviikko 15. elokuuta 2012

Varoitus: sisältää juonipaljastuksiaTämän kesän merkittävin löytöni on metsä.

En ole ennen ollut metsäihmisiä. Siellä aina joku pistää ja puree, anorakki hiostaa ja viimeistään silloin, kun tajuaa juuri tehdyn patikoinnin olleenkin vain siirtymistä autolta luontopolun alkuun, tulee vessahätä. Entinen minä ihaili pohjoisen metsämaisemia mielummin Polar-juuston mainoksessa kuin paikan päällä.

Mutta nyt on uusi ääni kellossa. Jotenkin sattumalta harhauduin kesän alussa vakiintuneelta lenkkipolultani hiekkatielle, joka vaihtui pian poluksi, sitten kivikoksi ja lopulta umpimetiköksi. Olin metsässä, eikä siellä ollutkaan hullumpaa. Viimeisen kahden kuukauden aikana olen palannut ihastelemaan maisemia, juomaan aamukahvia kallionkielekkeelle ja ottamaan lenkkien päätteeksi tiukkoja spurtteja ylämäkiin. Jyrkimissä rinteissä olen jopa saattanut kenties hetkittäin kuvitella olevani Nälkäpelin Katniss, jonka täytyy juosta henkensä edessä. Saattanut.

Mutta nyt kun kyseinen elokuva mainittiin, niin olen kyllä avoimesti sitä mieltä, että sen muuten heppoisessa juonessa on pointtinsa: Nälkäpeliähän ei voiteta kovalla kunnolla tai terävällä veitsellä vaan keräämällä marjoja. Metsän tarjottavia ei siis pidä mennä väheksymään. Jos et satu tarvitsemaan niitä pelastaaksesi henkesi, tarvitset niidä voidaksesi tehdä tätä herkullista ja edullista jälkiruokaa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän. 


Hunajainen mustikka-jogurttisorbetti
6:lle

7 dl mustikoita
3 dl maustamatonta jogurttia
0,75 dl sokeria
0,5 dl hunajaa
1 tl vaniljasokeria
1 valkuainen

1.Kiehauta mustikat ja sokeri kattilassa.
2. Ota kattila liedeltä ja sekoita joukkoon hunaja. Anna seoksen jäähtyä.
3. Sekoita joukkoon jogurtti, vaniljasokeri ja kevyesti vatkattu valkuainen.
4. Laita seos kannellisessa astiassa pakkaseen. Sekoita seosta pakastuksen aikana: mitä useammin sekoitat, sitä pehmeämmän ja tasaisemman sorbetin saat.
5. Ota sorbetti kylmästä hetki ennen tarjoilua. Nauti sellaisenaan tai vaikka vaniljakastikkeen ja marenkimurujen kanssa.


Metsässä ja keittiössä soi: Massive Attack, The National, Dreamgirls Soundtrack, Mando Diao 

2 kommenttia:

Kommenttisi ilahduttaa!