torstai 11. lokakuuta 2012

Hyvä pitsa. Piste.
























En meinannut millään keksiä, mitä kirjoittaisin tästä pitsasta. Voisin tietysti vain sanoa, että se oli niin hyvää ettei sanotuksi saa, muttä säästän sen kortin vielä tiukempaan tilanteeseen. Ensin yritin The New World -elokuvan inspiroimana kirjoittaa maissista ja Pocahontaksesta. Aasinsiltani 1600-luvun intiaaneista rovaniemeläiskeittiössä leivottuun pitsaan oli kuitenkin niin pitkä ja hutera, että se olisi hyvin pian sortunut ja romahtaessaan vienyt kaikki lukijat mukanaan.

Sitten kirjotin runon. Ei siitä sen enempää. Popsi popsi porkkanaa -rallatus ansaitsisi kirjallisuuden Nobelin suhteessa maissi-pinaatti-jeejee -runooni. Joten ei siitä tosiaan enempää.

Seuraavaksi ajattelin lainata pätkän ystäväni kanssa käydystä facebook-keskustelusta, jossa keskustelimme tennispalloista, jotka muistuttavat aurinkoa, jos sellaisen, siis tennispallon, ei auringon, nostaa päänsä päälle, minkä vuoksi kehotin ystävääni tekemään niin, sillä hän oli surullinen vietettyään kesän muualla ja missattuaan Lapin keskiyön auringon, ja koska maissi on keltaista ja aurinkokin on keltainen ja... KRÄKS! Silta rikki ja lukijat jälleen virran vietävinä.

Joten kirjoitan nyt ainoastaan olennaisesta, eli tästä pitsasta. Se ei ole ihan tavallinen, mutta ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Täytteiden valitseminen pitsaan on melkein yhtä henkilökohtainen ja tärkeä juttu kuin irtokarkkien valinta, ja siihen ei sovi muiden liikaa puuttua. Teen kuitenkin ehdotuksen, sillä tämä kelta-vihreä yhdistelmä oli mielestäni hyvin toimiva.

Tässä vaiheessa kehotan poistumaan pitsanuunin ääreen tai pukemaan ylle pelastusliivit, sillä mieleeni tuli nyt tuosta keltaisesta ja vihreästä yksi juttu Brasiliasta...

Makea ananas-pinaattipitsa
1 pellillinen

Ohrainen pitsapohja:
2 dl vettä
1/2 pss kuivahiivaa
2 tl oliiviöljyä
1 tl sokeria
1 tl suolaa
2 dl sämpyläjauhoja/ tavallisia vehnäjauhoja
2 dl ohrajauhoja

1. Liota kädenlämpöiseen veteen hiiva, suola ja sokeri.
2. Lisää öljy ja jauhot. Tarkkaile jauhojen määrää: lisää kunnes taikina on kiinteää, mutta vielä pehmeää.
3. Anna kohota peitettynä noin puoli tuntia. Valmistele sillä aikaa täytteet.

1 tlk ananasrenkaita
1 sipuli
1-2 valkosipulinkynttä
1 rkl balsamiviinietikkaa 
1 tl öljyä
1 dl pestoa
1-2 rkl ananasrenkaiden mehua
200 g pakastemaissia
tuoretta pinaattia
juustoraastetta

4. Kuumenna pannulla öljy. Paista ananasrenkaita, valkosipulia ja sipulirenkaita öljyssä, kunnes ananakset ovat saaneet vähän väriä ja sipulit ovat pehmenneet. Lisää balsamiviinietikka ja anna hautua hetki.
5. Sekoita pesto ja ananasmehu keskenään.
6. Vaivaa pitsataikinaa hetki ja kauli siitä levy.
7. Levitä pitsapohjalle pestoseos ja sitten muut täytteet. Täytteeksi sopii mainiosti myös esimerkiksi tuore mozzarella tai feta, keltainen paprika, oliivit tai herkkusienet. Levitä lopuksi täytteiden päälle juustoraaste.
8. Paista pitsaa 275 asteessa 10-15 minuuttia.

Keittiössä soi: James Blunt

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa!