Jos saisin fanittaa vain yhtä asiaa, fanittaisin Suomea. Salassa ehkä myös Glee Castia, Frida Kahloa ja Stephen Fryta, mutta julkisesti vain Suomea.
Minua kiinnosti jo lapsena kovasti se, miten Suomi maailmalla pärjäsi. Olin hyvin pettynyt, kun kävimme perheen kanssa Tanskan Legolandissa katsomassa legopalikoista rakennettua Eurooppaa. Lego-Pariisia tai Lontoota rakennettaessa ei selvästi oltu aikaa tai kimaltavia palikoita säästelty. Suomeen sen sijaan oli käytetty legojen sijaan lähinnä pieniä männyntaimia ja soraa. Kun Suomi pelasi vuonna 1998 jääkiekkofinaalissa Ruotsia vastaan, menin vessaan rukoilemaan, että Suomi voittaisi. Pelin päätyttyä Ruotsi tuuletti, leijonat riiputtivat päitään ja pyhäkouluopettajalla oli seuraavana sunnuntaina selitettävää.
Suomi on suosikkini...melkein aina. Mutta vitsit miten hyviä juttuja naapurissakin tehdään. Vaikka en koskaan tätä sitten ääneen sanonutkaan tai ainakaan kirjoittanut internettiin, mistä sitä ei saa koskaan pois, niin suomalaisilla on kyllä ruotsalaisilta paljon opittavaa. Miksei meillä juhlita korvapuusteja niin kuin Ruotsissa (4.10.)? Jos ruotsalaiskalenterissa on juustokakkupäivä (14.11.), niin miksei meilläkin? Ja sitten on vielä Lucia, tuo valon ja sahramipullan lempeä lähetti. Neito itse noteerataan ihan kiitettävästi täälläkin, mutta nimikkoleivonnainen ansaitsi lisähuomiota.
Perinteinen lussekatten on ässäksi muotoiltu, rusinoilla koristeltu ja sahramilla maustettu pulla, mutta näissä Lucia-pullissa on lisäksi ihana mantelitäyte. Jos mantelimassa ei innosta, voi pullat täyttää vaikka vaniljakiisselillä. Ruotsalaisten ohjeella osallistun pokkana Suomen inspiroivin leipoja -kilpailuun, jonka suhteen olen tähän asti ollut aivan surkean saamaton. Men bättre sent än aldrig, eller hur?
Valoa ja pullan tuoksua uuteen viikkoon!
Mantelitäytteiset Lucia-pullat
n. 15 kpl
2,5 dl maitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
ripaus suolaa
1 tl kardemummaa
0,25 g (1/2 pss) sahramia
1 kananmuna
100 g pehmeää voita
n. 8 dl Myllärin Luomu leivontakarkeita vehnäjauhoja
150 g mantelimassaa
50 g pehmeää voita
1 tl vaniljasokeria
voiteluun kananmunaa, pinnalle raesokeria
1. Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Kun hiiva on liuennut maitoon, lisää sokeri, suola, kardemumma ja sahrami.
2. Lisää kananmuna ja muutama desi jauhoista. Lisää sitten pehmeä voi ja loput jauhot vähitellen. Vaivaa taikinaa, kunnes siitä tulee kiinteä pallo.
3. Anna taikinan kohota liinan alla noin puoli tuntia.
4. Raasta mantelimassa pehmeän voin joukkoon. Lisää vaniljasokeri ja sekoita tasaiseksi.
5. Kaada kohonnut pullataikina jauhoitetulle alustalle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois.
6. Kauli taikina isoksi suorakulmion muotoiseksi levyksi. Voit myös jakaa taikinan kahtia ja tehdä pullat kahdessa erässä. Levitä mantelitäyte taikinalevylle ja taita levy leveyssuunnassa kahtia.
7. Leikkaa taikinalevy noin 3 cm:n levyisiksi suiroiksi. Leikkaa suirot pituussuunnassa kahtia, mutta älä tee viiltoa aivan loppuun asti. Ota leikkaamattomasta päästä kiinni ja kiepsauta suiro solmuksi.
8. Anna pullien kohota liinan alla noin 20 minuuttia. Voitele kohonneet pullat kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista pullia 200 asteessa noin 15 minuuttia.
Keittiössä soi: The Secret Sisters
Tätä kirjoitusta on sponsoroinut Myllärin Luomu.
Näitä täytyy ehdottomasti kokeilla, tosin ei tänään, koska tänään täällä Ruotsissa vietetään pepparkakans dagia :D
VastaaPoistaSkojar du?? Pepparkakans dag! En kestä! Tännekin sellainen!
PoistaOi ihanat härliga lussebullar:)
VastaaPoistaNiin kyllä ovatkin! Tai olivatkin...!
PoistaOih näyttävät ihanilta! Ihanat kuvat, ja mantelimassa varmasti tekee näihin mahtavan silauksen!
VastaaPoista