keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Ennen ensimmäistä huomista


Kortti sanoo kaiken! Toivon kaikkea hyvää, kaunista, herkullista, armeliasta, onnekasta ja elämyksellistä alkavaan vuoteenne. Oliko 2013 hyvä? Mitä odotat vuodelta 2014? Lupasitko jotain, toivotko jotain, jännitätkö jotain? Olisi kiva kuulla.

En ole ihan varma, mitä mieltä itse olen kuluneesta vuodesta. Se ei ollut elämäni paras, helpoin tai hauskin. En ole koskaan stressannut enemmän tai juonut vähemmän kuohuviiniä kuin päättyneenä vuonna (siis sen jälkeen kun täytin 18... krhm). En silti voi sanoa, etteikö viime vuodesta olisi jäänyt paljon käteen. Uusia elementtejä tuli elämääni oikeastaan niin paljon, että en ehtinyt saada niitä järjestykseen vuoden 2013 aikana. Olo onkin nyt vuoden vaihteessa kuin rubikin kuutiolla, joka on väännetty sekaisin. Tarvittavat palat ovat kyllä kasassa, mutta eivät aivan paikallaan.

Joten palasten pyörittely jatkukoon. Ei kuitenkaan liian totisesti, sillä tasakylkisestä, läpipelatusta kuutiosta puuttuu ilo ja jännitys.

Tasakylkisestä puheenollen, tein uuden vuoden kunniaksi kakun. Siinä ei ole yhtään tasaista kohtaa eikä yksikään vaihe mennyt niin kuin piti, mutta aion laittaa ne vielä viime vuoden virhepiikkiin. Minun piti saada tämä julkaistuksi jo eilen, koska tammikuuhan on se kuukausi, jolloin kukaan ei aio syödä kakkua, mutta ei välitetä siitäkään. Onhan meillä tänä vuonna vielä 364 tuoretta huomista, joina laittaa palikat ihan kunnolla paikoilleen.



Kreemikuorrutteinen omena-suklaakakku
Ohje sovellettu Taivaalliset täytekakut -kirjan eri ohjeista
10-12 hlö:lle

Pohja:
75 g voita
5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl kaakaojauhetta
1,5 tl leivinjauhetta
1,5 tl leivinsoodaa
2,5 sokeria
2 kananmunaa
2,25 dl maitoa
1,5 dl kuumaa kahvia

Omenatäyte:
3 keskikokoista omenaa
1,25 dl vettä
0,5 dl fariinisokeria
2 tl vaniljauutetta
1 tl sitruunankuorta

Browned butter -kreemi:
225 g suolatonta voita
0,75 dl kermaa
2 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria tai ripaus aitoa jauhettua vaniljaa
2-3 rkl omenatäytteen lientä
1 tl sitruunankuorta

0,5 dl sitruunamehua
1 tl sokeria

hasselpähkinöitä
sokeria

1. Sulata voi ja anna sen hieman jäähtyä.
2. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Lisää voisula, kanamunat, maito ja kahvi. Sekoita tasaiseksi.
3. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paista kakkupohjaa 175 asteessa 13-15 minuuttia.
4. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja neljään osaan.
5. Leikkaa omenat hyvin pieniksi kuutioiksi. Laita kaikki aineet kattilaan ja keitä hiljalleen noin 15 minuuttia.
6. Valmista kreemi: Sulata voi kattilassa. Anna voin kiehua rauhallisesti niin kauan, että siitä tulee kullanruskeaa. Sekoita jatkuvasti. Anna voin jäähtyä ja laita se sitten kylmään.
7. Kun voi on jähmettynyt hieman, vatkaa se kuohkeaksi vaahdoksi.
8. Lisää kerma, tomusokeri, vaniljasokeri, omenaliemi ja sitruunankuori ja vatkaa tasaiseksi.
9. Kostuta ensimmäinen kakkupohja sokeroidulla sitruunamehulla ja levitä päälle puolet omenatäytteestä. Laita päälle toinen kakkupohja, kostuta se ja levitä sille noin 1,5 dl kreemiä. Laita kolmannen kakkupohjan päälle jälleen omenatäytettä ja sen päälle viimeinen kakkupohja.
10. Kuorruta kakku kreemillä ja koristele halutessasi karamellisoiduilla hasselpähkinöillä. Kuumenna koristeita varten paistinpannulla sokeria, kunnes siitä tulee ruskeaa. Ole tarkkana, ettet polta sokeria. Kun sokeri on juoksevaa, ota pannu pois liedeltä ja anna sokerin jähmettyä hieman. Laita
hasselpähkinät grillitikun päähän ja pyörittele niitä sokerissa. Anna ylimääräisen sokerin valua takaisin pannuun. Kun pähkinästä valuva sokerinauha on kovettunut, irroita pähkinä tikusta.


Keittiössä soi: The Lumineers

1 kommentti:

  1. Toivon, et voisin jakaa vuoden aikana monta (eeppistä) leffaa ystävien kanssa! Lisää yhteyttä, elämän jakamista ja ilon pieniä ihmeitä joka päivälle.

    Nätti kaakku kans!

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa!