lauantai 20. kesäkuuta 2015

Kaksi toivetta ja yksi hyvä piirakka


Hyvää juhannusiltaa! Miten olette juhlineet? Tunteella ja turvallisesti, toivon.

Minä halusin tältä juhannukselta kaksi asiaa: mansikkakakun ja kukkaseppeleen. Molemmat sain. Onnistunut jussi, check!

Kun bonuksena tuli vielä hyväntuulista seuraa, yllättävän vähän sadetta ja toisten kattama aattoillallinen, tämä juhannusneito oli juhlaansa hyvin tyytyväinen. Siitäkin huolimatta, että nyt makaan sängyllä jalka keittiöpyyhkeeseen ja keittovihannespakasteeseen käärittynä: avatessani tänään aamulla juhlaruoilla täyteen sullotun jääkaapin oven, huonosti nakkipaketin ja kesäkurpitsan väliin aseteltu viinipullo tippui suoraan varpailleni. Ei kuitenkaan mitään hätää - cavapullo voi säikähdyksestä huolimatta hyvin. Ja kyllä minäkin, koska viinipullon murtama varvas on mielestäni aika huvittava vamma. Varsinkin, jos tykkää ruokaan liittyvissä tilanteissa viljellä sanontaa "Too much of a good thing can be wonderful". Olkoon tämä liian pienen jääkaapin tapaus poikkeus, joka vahvistaa säännön.

Viinipulloepisodista johtuen olen viettänyt juhannuspäivää perinteisin menoin Netflixin ja eilisten herkkujen seurassa. Pinaatti-perunapiirakka on paitsi ihanaa yön yli nukuttuaan, myös täydellinen metafora suomalaiselle juhannukselle: se on vihreä, kostea ja toimii kylmänäkin. Ei liian eksoottinen eikä missään nimessä vaivalloinen, mutta kuitenkin erityinen. Piirakalla ruokkii nälkäisemmänkin mökkiporukan ja pari kuokkijaa. Onnistuu mökillä tai kaupunkilaiskaksion keittokomerossa. Pohjassa maistuvat uudet perunat, täytteessä kasvimaan tai lähikaupan vihannestiskin kesäinen sato.


Peruna-pinaattipiiras
alkuperäinen resepti täältä

5 isoa varhaisperunaa
voita ja oliiviöljyä

600 g pakastepinaattia (tai vastaava määrä tuoretta)
10 cm:n pätkä purjoa
2 valkosipulinkynttä
pieni nippu ruohosipulia
200 g fetaa
3 kananmunaa
2 dl ruokakermaa
suolaa
mustapippuria

1. Pese perunat huolella. Viipaloi kaksi perunaa pitkittäin, loput poikittain mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Paista perunoita pannulla voissa ja öljyssä kunnes ne ovat pehmenneet ja saaneet hieman väriä. Mausta suolalla.
2. Sulata pinaatti. Pilko purjo ja hienonna sipulit ja lisää pinaatin joukkoon. Lisää myös kuutioiksi pilkottu feta.
3. Vatkaa kananmunat ruokakerman kanssa sekaisin. Lisää kermaseos pinaattiseoksen joukkoon ja mausta suolalla ja pippurilla.
4. Laita irtopohjavuoan  pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat. Asettele isommat perunaviipaleet vuoan reunoille ja pienemmät pohjalle sen verran limittäin, että pohja peittyy kokonaan. Kaada päälle pinaattitäyte.
5. Paista piirasta 180 asteessa noin 40 minuuttia.

Keittiössä soi: Johnny Cash

1 kommentti:

  1. Nerokasta käyttää perunaa pohjana! Tämän idean kopsaan, kiitti :)

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa!