sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

Lempiruokani strösseli


Lapsena yksi megaherkuistani oli paahtoleipä, jonka päällä oli voita ja suklaaströsseleitä. (Hello, ruokapyramidi!) Ruskeita strösseleitä kutsuttiin hiirenkakaksi, mikä oli tietysti paras ja hauskin juttu ikinä. Myös paras ja hauskin mielikuva liittää jälkiruokaan. Ah, 8-vuotiaan aivot. Voin edelleen kuulla päässäni oman loputtoman kikatukseni.

Kun ihminen on väsynyt, sitä helposti taantuu lapsen tasolle. Sokerilla kuorrutetut, värikkäät asiat puhuttelevat tavallista enemmän. Huono huumori alkaa naurattaa. Aikuisten asiat, kuten elämänhallinta, eivät juurikaan kiinnosta.

Eilen astuin pitkästä aikaa keittiööni tarkoituksenani laittaa siellä ruokaa. Tänä keväänä olen lähinnä kuorinut banaaneja ja voidellut voileipiä. Halusin leipoa illan piknikille jotain hauskaa, mutta 24-vuotiaat aivoni löivät aivan tyhjää. Sitten näin strösselipurkin ja ajattelin, että joooo! Ja koska strösseleiden alle piti laittaa jotain, päätin aloittaa uuden keittiökauden turvallisesti ja tutusti vohveleilla. Tiedättehän te - vohvelit ovat vähän niin kuin mun juttu.

Nämä vohvelit eivät kuitenkaan ole ihan mitä tahansa vohveleita. Ne ovat donitsivohveleita. Kyllä, se on termi.  Googlatkaa pois.

Jos kaikkien henkisesti / oikeasti 8-vuotiaiden ruokabloggaajien välillä olisi kilpailu, minä olisin vahvoilla.
Ja jos kaikkien vaaleanpunaisten, strösselikuorrutteisten höttöherkkujen välillä olisi kilpailu, nämä vohvelit olisivat vahvoilla.

Arki, ravitsemusneuvojat, aikuisuus - teillä ei ole mitään saumaa.

Ps. Voitteko uskoa, että Wordin oikolukija ei tunnista sanaa strösseli? Missä keskeneräisessä maailmassa me elämmekään.


Raparperikuorrutteiset donitsivohvelit
10 kpl

100 g voita
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
1 tl jauhettua kardemummaa
1 tl vaniljasokeria / hieman jauhettua vaniljaa
1 kananmuna
1,5 dl hunajaa
1,5 dl maustamatonta jogurttia

Kuorrute:
25 g voita
4-6 dl tomusokeria
0,5 dl raparperimehua (tai mitä tahansa muuta mehua)

strösseleitä
lisää strösseleitä

1. Sulata voi ja anna sen jäähtyä hetken aikaa.
2. Yhdistä vehnäjauhot, leivinjauhe, suola, vanilja ja kardemumma.
3. Yhdistä hunaja, rikki vatkattu kananmuna ja jogurtti.
4. Kaada jogurttiseos kuivien aineiden joukkoon. Lisää voisula. Sekoita, kunnes taikina on tasaista. Taikina jää melko paksuksi.
5. Kuumenna ja voitele vohvelirauta. Annostele taikina paistolevyille ja paista vohveleita, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Laita ritilälle jäähtymään.
6. Sulata kuorrutteen voi ja kaada se tomusokerin joukkoon. Lisää raparperimehu. Jos kuorrute tuntuu liian jämäkältä, lisää hieman mehua tai vettä.
7. Kasta jäähtyneet vohvelit kuorrutteeseen. Kaavi ylimääräinen kuorrute pois ja ripottele päälle nopeasti strösseleitä. Jos kuorrute ehtii jähmettyä liikaa, sitä voi varovaisesti kuumentaa mikrossa.


Ps. Moni teistä on muuten kysellyt, mistä vohvelirautani on peräisin. Tefal Snack n Clean -rauta on roudattu Hollannista, enkä tiedä, saako niitä Suomesta. Vastaavia kyllä luulisi löytyvän. Aikoinaan kunnon vohvelirautaa etsiessäni Stockmannilla ainakin oli ihan kelpo valikoima.

Keittössä soi: The Piano Guys

1 kommentti:

  1. ihana teksti, - pisti hymyilemään! kirjotat upeesti. mä en oo ikinä jostain syystä ollut strösselien ystävä. kaikki on aina ihmetellyt sitä miksi en ikinä laittanut jäätelöannoksiini piristäviä rakeita. mutta en vaan pidä niistä. mutta tämä resepti menee kokeiluun, vaikkakin ilman strösseleitä.. vai uskaltaisikohan sitä kokeilla..

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa!