maanantai 2. helmikuuta 2015

En haluaisi valittaa, mutta...


Säästä valittaminen on ajanhukkaa, koska eihän keleille mitään voi. Tähän aikaan vuodesta huonojen ilmojen päivittely tuntuu olevan suorastaan kansalaisvelvollisuus. Ihmiset hyvät, ei suotta levitetä negatiivista energiaa! Kyllä kesä kuivaa, eikä tässä sokerista olla, rati-riti-ralla!

Itsehän valitan säästä ainoastaan muutamissa poikkeustapauksissa:

1. On liian kylmä.
2. On liian tuulista.
3. On liian liukasta.
4. On liian märkää.
5. Taivaalta sataa jotain seuraavista: vesi, lumi, räntä, rae, jäinen tihku, happo
6. Taivaalta ei ole joulukuun 24. päiväksi satanut riittävästi jotain seuraavista: lumi, valkoiset konfetit
7. On mikä tahansa säätila, jonka vuoksi ratikat eivät mene aikataulussa.
8. On mikä tahansa säätila, joka ei ole sellainen kuin ilmatieteenlaitos aamulla väitti.

Kesällä en valita koskaan. = Valitan tietysti, mutta kuka hullu helmikuussa myöntäisi ruikuttaneensa liiallisista helteistä.

Jos istutte samanlaisen maiseman äärellä kuin minä nyt, olette varmasti samaa mieltä kanssani siitä, että nyt saa valittaa. Eihän tuolla voi ihminen liikkua. Jos nyt valittaisiin summanmutikassa mikä tahansa planeetta ulkoavaruudesta, se todennäköisesti osoittautuisi olosuhteiltaan ihmiselämälle suotuisammaksi kuin teräväksi jäätyneen loskan peittämä Helsinki. Näin eilen jo muutaman sään sekoittaman itsetuhoisen ihmisparan (= pyöräilijän). Tämä keli ei ole kansallemme hyväksi.

Valtaapitävät, tehkää jotain!

Muut kansalaiset, tehkää jotain keittiöissänne! Jotain kuten porkkana-vuohenjuustofocacciaa. Jos olosuhteet pakottavat oleskelemaan sisätiloissa, kannattaa sentään oleskella tuoreen leivän tuoksussa. Kirkkaan oranssi, superpehmeä focaccia muistutti siitä, että toivoa on aina. = Helsingistä lennetään Italiaan monta kertaa päivässä.


Porkkana-vuohenjuustofocaccia
1 pellillinen

600 g porkkanoita
2,5 dl vettä
50 g hiivaa
1 rkl hunajaa
1 rkl sormisuolaa
1 dl oliiviöljyä
n. 8 dl hiivaleipäjauhoja

150 g vuohenjuustoa
oliiviöljyä
kuivattua oreganoa
kuivattua rosmariinia
sormisuolaa

1. Ota kaksi porkkanaa erilleen, kuori ja pilko loput. Keitä porkkanoita noin 15 minuuttia ja soseuta ne.
2. Yhdistä vesi, hiiva, hunaja, sormisuola ja öljy, ja lisää kädenlämpöiseksi jäähtyneeseen porkkanasoseeseen.
3. Lisää jauhoja vähitellen, kunnes taikinasta tulee pehmeää. Taikina saa jäädä melko löysäksi. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Peitä taikina liinalla ja anna kohota noin puoli tuntia.
4. Kuori porkkanat tai pese ne hyvin. Leikkaa porkkanoista kuorimaveitsellä pitkiä suiroja. Leikkaa vuohenjuusto ohuiksi kiekoiksi.
5. Painele kohonneeseen leipätaikinaan sormilla kuoppia. Aseta taikinan päälle porkkanasuikaleet ja vuohenjuustokiekot. Valuta lopuksi päälle oliiviöljyä ja ripottele rosmariinia, oreganoa ja suolaa.
6. Paista focacciaa 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Keittiössä soi: Milo Greene

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa!