perjantai 18. lokakuuta 2013

Rakkaudesta porkkanaan, jo vuodesta 2003





Muistatteko te, mitä teitte ensimmäisellä kotitaloustunnillanne?

Jos kuuluit niihin oppilaisiin, jotka sekoittivat teelusikan ja tölkin lyhenteet ja mittasivat sen mukaan suolaa nakkikastikkeeseen, ja siksi ahdistut muistelusta: älä huoli. Tapahtui ja tapahtuu paremmissakin piireissä.

Mutta niin. Hyvinkään yhteiskoulun 7-luokkalaiset tekivät ensimmäisellä tunnillaan marjakiisseliä mehutiivisteestä. Muistan, että tunsin itseni hyvin itsevarmaksi mittaillessani perunajauhoja kattilaan.
Antakaa mä näytän. Nyt vaan laitetaan nää kaikki tänne kattilaan. Eiku joo joo. Kyllä noi jauhopaakut kohta katoaa. Katoittekste eilen O.C.:n?

Jauhopaakut eivät kuitenkaan kadonneet minnekään, vaan jäivät itsepäisesti kellumaan sekamehutiivisteen sekaan. Vilkuilimme hädissämme vuorotellen kattilaa ja lähestyvää opettajaa. En muista tarkalleen, miten tarina päättyi, mutta sen muistan, että ainakin sauvasekotinta harkittiin. Ja että seuraavalla tunnilla opettaja kirjoitti tikkukirjaimin taululle OSANESTESUURUS.

Toinen tunti, jolla teimme porkkanateeleipiä, meni jo paljon paremmin. En tiedä, johtuuko se hyvistä koulumuistoista, mutta porkkanan raastamisesta sämpylätaikinaan tulee minulle edelleen hyvin kotoisa ja turvallinen olo. Kaiken kaikkiaan leivän leipominen tuntuu aina kovin kunnolliselta. Huomaan usein ajattelevani, että nyt kun on sämpylätkin uunissa, niin tässähän voisi laittaa pyykkikoneen pyörimään ja vähän pyyhkäistä pölyjä odotellessa. Yleensä suunnitelmani jäävät ajatuksen tasolle, ja päädyn syömään sämpylöitä likaisissa legginseissä petaamattomalla sängyllä maaten, mutta asennehan ratkaisee. Olen melko varma, että jotain sellaista myös rakas kotitalousopettajani Sirke huokaisi katsoessaan kiisselikattilaamme kymmenen vuotta sitten.

Pehmeät porkkanasämpylät
14 kpl

3-4 porkkanaa
1 kananmuna
0,5 dl öljyä
1,5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
1 tl sokeria
1 tl suolaa
2 dl kaurahiutaleita
5-7 dl vehnäjauhoja / sämpyläjauhoja

kurpitsan- tai auringonkukansiemeniä

1. Kuori ja pilko porkkanat, ja keitä ne pehmeiksi. Soseuta.
2. Lisää hieman jäähtyneeseen porkkanasoseeseen kananmuna, öljy ja suola.
3. Liota hiiva ja sokeri lämpimään veteen.
4. Yhdistä porkkanaseos ja hiiva. Lisää kaurahiutaleet. Lisää jauhoja, kunnes taikinasta tulee kiinteää. Kohota taikinaa liinan alla noin puoli tuntia.
5. Kumoa taikina jauhoitetulle alustalle ja vaivaa kunnolla. Jaa taikina 14 osaan ja pyöritä taikinapalat sämpylöiksi.
6. Kohota sämpylöitä liinan alla noin puoli tuntia. Ripottele kohonneiden sämplöiden pinnalle halutessasi siemeniä.
7. Paista sämpylöitä 200 asteessa 12-15 minuuttia.

Keittiössä soi: The Temper Trap

2 kommenttia:

  1. Kuin suloista! Herkistyn kun katson ulos yöpakkasen jäädyttämiä teitä ja mietin lämpimiä sämpylöitä, kotia, tuoksuja, porkkanoita.... xoxo

    VastaaPoista
  2. Muistan kotitaloustunneilta huonot ryhmä jaot...minun ryhmässäni oli tietysti rasavilli poikia ja pojat kokkasivat vähän silleen aatsipoppaa pojat teki soppaa meiningillä :D laittoivat sitten chili con carneen vähän reilummin chiliä ja mustapippuria (koko purkki) ja sitäkö olisi pitänyt syödä, huh huh. Sen jälkeen opettajan pöydältä piti mennä hakemaan näitä vähän "tulisempia" mausteita luvan kanssa :)

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa!