keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Ystäviltä ystäville








Haluaisin selittää teille juurta jaksaen tarinan, joka ylläoleviin limoncello-pulloihin ja sitruunakakkuun liittyy.

Haluaisin kertoa teille unesta, jonka ystäväni näki. Haluaisin kertoa teille toisesta ystävästäni, joka päätti toteuttaa ensimmäisen ystävän unen. Haluaisin kertoa teille kaikista niistä ystävistä, jotka auttoivat toista ystävää rakentamaan ensimmäisen ystävän uneen perustuvan näyttelyn. Haluaisin kertoa teille pikkutarkasti jokaisesta unen yksityiskohdasta, kuten pienestä pekonilla surffaavasta miehestä ja sitruunansiemenistä tehdyistä tauluista, ja siitä, miten ne kaikki toteutettiin.

Mutta joskus kertominen ei riitä. Joskus tunnelmaa tai tilannetta on mahdoton kuvailla jälkikäteen. Joskus on vain pakko olla läsnä. Joskus on tyydyttävä toteamaan, että olipahan mahtavaa, olisittepa olleet siellä.

On silti melko nihkeää hehkuttaa jotain, mistä toinen ei voi päästä osalliseksi. Siksi on kai keksitty tuliaiset. Pienet maistiaiset siitä ihanasta, mitä itse on päässyt kokemaan.

Joten tässä teille kuvia näyttelyssä nautituista limoncellosta ja lemon drizzle cakesta. Pekonilla surffaava pikkumies ehti jo mennä.

Vaikka totuushan tietysti on, että niin kiva kuin postikortti reissusta onkin, on huomattavasti mukavampaa olla itse matkalla mukana. Älkää siis tyytykö kuviin (joissa lemon drizzle cake ei ainakaan ole edukseen), vaan kokeilkaa itse! Molemmat sitruunaherkut ovat yksinkertaisia: ne eivät vaadi taitoa, mutta aikaa kylläkin. Siinä mielessä ne ovat vähän niin kuin ystävyys. Limoncelloon, drizzle cakeen ja ystävyyteen laitettu aika palkitaan kyllä. Niitä ilman voi elää, mutta viime lauantaina paikalla olleena sanoisin, että ei kannata.


Limoncello
1,5 l
alkuperäinen resepti täältä

0,75 l Koskenkorvaa tai vastaavaa kirkasta viinaa (käytimme 32-prosenttista, mutta suosittelen 40-prosenttista)
7 isoa sitruunaa
0,75 l vettä
500 g sokeria

1. Kuori huolella pestyistä sitruunoista kuoret ja laita isoon purkkiin. Pidä huolta, että kuorit vain sitruunan kuoren keltaisen osan. Kaada kuorien päälle viina.
2. Anna seoksen olla pimeässä kaksi viikkoa. Älä avaa purkkia.
3. Sekoita sokeri kiehuvaan veteen. Anna sokeriliemen jäähtyä.
4. Poista sitruunankuoret viinan joukosta ja kaada tilalle sokeriliemi. Anna tekeytyä pimeässä ainakin kaksi viikkoa. Voit välillä ravistaa purkkia, jotta sokeri ei jämähdä purkin pohjalle.
5. Nauti valmis limoncello mahdollisimman kylmänä.

Lemon drizzle cake (keksikää joku tälle nyt hyvä suomenkielinen nimi!)
12:lle
alkuperäinen resepti Minnalta

225 g voita
225 g sokeria
4 kananmunaa
2 sitruunan raastettu kuori
225 g vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

2 sitruunan mehu
80 g sokeria

1. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen ja vatkaa taikina tasaiseksi.
2. Raasta sitruunoista kuori ja lisää kuoriraaste taikinaan.
3. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi.
4. Voitele vuoka (halkaisija 18-20 cm) ja kaada taikina vuokaan. Paista kakkua 180 asteessa noin 45 minuuttia.
5. Pistele kakkuun haarukalla reikiä ja kaada sitruuna-sokeriliemi kakun päälle. Anna jäähtyä. Kakku on parhaimmillaan seuraavana päivänä.

Keittiössä soi: The Four Tops

5 kommenttia:

  1. Suursuositus ja kiitos. Ystävyydestä, limoncellosta, drizzlestä ja tietty lempiblogista.

    VastaaPoista
  2. Nam! Haluan lisää limoncelloa. Terhi oot kaikin puolin ihan paras <3

    VastaaPoista
  3. Drinkkikakku? Sitruunasieppo? Juopunut sitruunakakku? Kreivitär sitruuna?

    VastaaPoista
  4. tuo Limoncello <3 pitäisi saada kyllä nyt vihdoin Ihan Oikeasti Aikaiseksi...

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa!