lauantai 8. lokakuuta 2016

Valitsen sinut | Marinoitu peruna-papusalaatti


Tasan vuosi sitten kirjoitin valitsemisen vaikeudesta. Siitä, miten väsyneenä pienistäkin päätöksistä tulee isoja. Miten ne kasvavat niin, että niiden ääriviivat ja muoto katoavat; että niitä ei pysty enää suhteuttamaan ympäristöönsä; että vaihtoehtoja pohtiessa alkaa hikoiluttaa ja hermostuttaa vaikka kysymys ei loppujen lopuksi olisi ollut sen vaikeampi kuin että laitetaanko pakasteet pieneen pussiin.

Vuoden takainen kirjoitus on jossain määrin todellisuuttani myös tänään. Kun päivät ovat pitkiä ja puhti poissa, aiheuttavat vähäpätöisetkin valinnat tuskastunutta ähinää.

Arjessa, jossa mitä tänään syötäisiin -tyyppiset kysymykset ovat astmakohtausriski, sitä oppii pian arvostamaan kaikkea varmaa. Yksi sellainen asia on tämä marinoitu peruna-papusalaatti. Se on valinta, jonka kanssa ei voi mennä vikaan. Helppo, halpa ja aihhhhhitsit miten hyvä salaatti onnistuu ja ilahduttaa aina. Aina!

Turvareseptilläni osallistun myös Ruoka.fi:n ja Urtekramin maustehaasteeseen. Jos henkinen kapasiteettinne riittää valitsemaan yhden suosikin yli 30 hyvän reseptin joukosta, tehkää se täällä!


Marinoitu peruna-papusalaatti

1 kg perunoita
400 g vihreitä papuja (pakaste)
1 iso kesäkurpitsa
250 g kirsikkatomaatteja

2 tl hunajaa
2 rkl soijakastiketta
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

marinadi:
2 valkosipulinkynttä
1 dl oliiviöljyä
3 rkl omenaviinietikkaa
3 rkl vettä
1,5 rkl sinappia
1,5 rkl hunajaa
1 tl suolaa
2 tl Urtekram Provencen yrtit -maustetta
maustemitallinen tai maun mukaan Urtekram chili-hiutaleita
maustemitallinen Urtekram sinappijauhetta

1. Laita perunat kiehumaan. Ota pavut sulamaan hyvissä ajoin tai pidä niitä hetken aikaa kuumassa vedessä. Jätä pavut valumaan.
2. Leikkaa kesäkurpitsa pituussuunnassa noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi.
3. Levitä kesäkurpitsat leivinpapereilla päällystetyille pelleille. Sivele kesäkurpitsaviipaleet oliiviöljyllä ja ripottele päälle suolaa. Paahda viipaleita 250 asteessa kunnes ne ovat saaneet väriä ja ovat täysin pehmenneet.
4. Kuumenna pannulla oliiviöljyä. Laita pavut pannulle. Yhdistä hunaja ja soijakastike ja kaada papujen päälle. Mausta mustapippurilla. Paista papuja kunnes ne ovat saaneet hieman väriä.
5. Valmista marinadi: Hienonna valkosipulinkynnet. Yhdistä kaikki aineet keskenään ja sekoita tasaiseksi. Tarkista maku.
6. Pilko keitetyt perunat ja kirsikkatomaatit. Leikkaa paahdetut kesäkurpitsat sopivan kokoisiksi paloiksi.
7. Laita perunat, tomaatit, pavut ja kesäkurpitsapalat kulhoon. Kaada päälle marinadi. Sekoita ja laita kylmään. Anna salaatin tekeytyä vähintään pari tuntia.

Jos korvaat hunajan siirapilla tai fariinisokerilla, on resepti vegaaninen.

Mausteet saatu Urtekramilta.


Keittiössä soi: Grubert, Mike Oldfield

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa!