perjantai 9. marraskuuta 2012

Tarjoillaan tomusokerin ja tunteiden kanssa

Mikä on teidän mielestänne parasta lohturuokaa?

Ne, jotka eivät myönnä koskaan syövänsä suruunsa, voivat poistua nyt.

Eikun ei, älkää poistuko! Anteeksi, tulkaa takaisin! Meillä on toisillemme varmasti paljon opetettavaa. Minä opetan teille erinomaisen lohturuokareseptin ja te opetatte minulle, miten kanavoida murheet ja väsymys jonnekin muualle kuin kekseihin. Lupaan ainakin esittää kuuntelevani.

No, jospa minä aloitan. Jos pidät köyhistä ritareista, pidät leipävanukkaasta. Jos et pidä köyhistä ritareista, voit postua nyt. Anteeksi taas! Se oli vitsi, älä mene. Leipävanukkaassa on kuitenkin samaa pehmeyttä, makeutta ja nerokkuutta kuin köyhissä ritareissakin: kuivahtanut leipä tai pulla saa uuden elämän maidon, munien ja mausteiden myötä.


Leipävanukkaan teossa voi heittäytyä hyvinkin luovaksi. Leipäviipaleet voi latoa kakuksi tai vain levittää vuokaan. Nesteenä voi käyttää maitoa, kermaa tai vaikka mantelimaitoa, jota itse kokeilin. Tähän väliin pari sanaa mantelimaidosta: kokeilkaa ihmeessä. Mantelimaito oli mielestäni erinomaista vaihtelua esimerkiksi tavalliseen kahvimaitoon. Mantelimaito on myös täyteläisestä ja pähkinäisestä maustaan huolimata hyvin vähäkalorista. (Siltä varalta että täällä on vielä joku, jota sellainen tieto kiinnostaa. Luulen kyllä, että he poistuivat pari kappaletta sitten.)

Laitoin leipäviipaleiden väliin valkosuklaata ja luumuja, ja hyvää tuli. Alla olevassa videossa leipäviipaleet pilkotaan pieneksi ja sekaan heitetään tavallista suklaata ja rusinoita. Nam! Mielestäni mukaan sopisi myös vaikka persikka-, omena- tai banaaniviipaleet (joo!), pähkinät (jee!) ja marjat (kyllä!). Tai sitten unohdetaan kaikki tilpehöörit ja annetaan vaan pehmeän, makean leivän puhua puolestaan.

Ja uskokaa minua, se puhuu kauniisti ja kannustavasti. Juuri niin kuin kunnollisen lohturuoan kuuluukin.



Valkosuklainen luumuleipävanukas
8:lle

10 viipaletta paahtoleipää
50 g voita
4 dl Alpro Soya mantelijuomaa
3 munaa
1,5 dl ruokosokeria
2 tl kanelia
2 tl vaniljasokeria
100 g valkosuklaata
1,5 dl kuivattuja luumuja
vaniljatanko
1 dl vettä

1. Pilko luumut pieniksi paloiksi. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet veitsellä. Laita luumut, siemenet ja halkaistu vaniljatanko kulhoon ja kaada päälle noin 1 dl vettä. Anna liota vähintään pari tuntia tai yön yli. Poista vaniljatanko.
2. Voitele paahtoleipäviipaleet ja pilko valkosuklaa. Aseta irtopohjavuoan (halkaisija 23 cm) pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat.
3. Lämmitä mantelimaitoa kattilassa tai mikrossa. Vatkaa joukkoon munat, ruokosokeri, kaneli ja vaniljasokeri. Älä lämmitä maitoa liikaa, muuten kananmunat kypsyvät.
4. Aseta vuoan pohjalle puolet leipäviipaleista voideltu puoli ylöspäin. Lisää valkosuklaapalat ja luumut. Aseta päälle toinen kerros leipäviipaleita voideltu puoli alaspäin.
5. Kaada munamaito vuokaan. Ripottele päälle hieman kidesokeria ja kanelia. Vuoan reunojen alta saattaa hieman valua maitoa, joten vuoka kannattaa asettaa leivinpaperilla päällystetylle pellille. Anna munamaidon imeytyä noin 20 minuuttia ennen paistamista.
6. Paista leipävanukasta 150 asteessa noin 60 minuuttia. Anna seistä ainakin tunti ennen tarjoilua. Ripottele valmiin leipävanukkaan päälle tomusokeria.

Tämä kirjoitus on sponsoroitu.

Keittiössä soi: Miike Snow

8 kommenttia:

  1. Ah sun kirjotukset saa mut aina hymyilemään. Ihan uus juttu toi leipävanukas! Mun serkku, joka on californiassa täl hetkellä mainosti mantelimaitoo ja hasselpähkinämaitoa. Kuulema hyvää puuroon erityisesti!

    VastaaPoista
  2. Hoo! Löysin sun blogin juuri ja luin kaikki postaukset kerralla. Tallensin jo vaikka kuinka monta reseptiä kokeilemahdollisimmanpianjolletheti-osastolle. Piristit mun päivää superisti! Ihana ihana ihana ihana blogi ja ihana tyyppi sen takana, siltä vaikuttaa <3 Sanoinko jo ihana? Anteeksi, jos vaikutin fanaattiselta stalkkerilta, mutta lupaan etten tule sun ikkunan taakse kuolaamaan (riittää että kuolasin koneen näppiksen jo), ruoka vaan tekee sellaiseksi. Jatka samaan malliin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hoohoo! Kiva, että löysit tänne, kiva, jos piristin sinua ja kiva, jos innostut kokeilemaan! Mä PIDÄN fanaattisista stalkkereista, mulla on sellaisia tosi vähän. Kiitos ihanista sanoista!!

      Poista
  3. Voi Terhi, kirjoitat niin hauskasti!! Tätä mä teen heti jouluna kun pääsen taas keittiöön hääräilemään. Sitä odotellessa, tilailen mojitoja. Ps sulla näyttäs olevan sponsori, onnea siitä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kannustuksesta ja onnitteluista! Tilaile nyt reippaalla otteella, kerran sitä vaan eletään jne! Paljonko siellä maksaa mojito?

      Poista
    2. ei mitään liiian edullista, noin 3-4 euroa. Intiassa on tuo alkoholinmyynti myös aika rajoitettua, vain muutamista paikoista saa. Mutta paikallinen Sula-viini onkin vasta herkkua! täällä on kivaa mutta onneks nähään pian <3

      Poista
  4. Tykkään tosi paljon sun tavasta kirjottaa! Oot paras ja reseptit on ihania! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos!! Ilo kirjottaa kun saa näin kivaa kannustusta.

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa!