tiistai 18. joulukuuta 2012

Déjà vu


Selasin tässä yksi päivä sivuhistoriaani ja löysin blogin, jossa oli ihan kivoja juttuja, mutta jota ei oltu päivitetty hetkeen. Blogi vaikutti etäisesti tutulta ja innostuin heti ainakin siellä olevasta sitruspalojen ohjeesta.

Hmmmm.

Oliko mullakin joskus blogi?

Mikäs sen nimi olikaan?

Oho!

Eli hei vaan, pitkästä aikaa! Mukavaa olla täällä taas, vaikka ihan vielä ei ehkä pitäisikään. Todellisuudessa en tietenkään unohtanut blogia kokonaan (sitruspaloja en unohtanut luonnollisesti hetkeksikään). Kyllä kirjoittaminen on pyörinyt mielessä kovasti, mutta en ole saanut nipistettyä sille aikaa. Loppuvuoden deadlinet painavat päälle ja asuntoni seinät on tapetoitu to do -ja TODAY TO DO!! -listoilla. Yksiöni yhdessä nurkassa on väliaikainen kankaanpainopiste, josta lähtee värijäljet toiseen nurkkaan, jossa käyn nukkumassa. Luulen nimittäin, että siinä nurkassa on sänky, mutta olen saattanut käydä pitkäkseni myös pelkän ison vaatekasan päälle. Lattiaa ja huonekaluja peittää melko vaikuttava tavarakerros. Jos jollain teistä siellä on ydinjätettä tai vaikka joku ikävä voimasormus, josta pitäisi päästä eroon, suosittelen tuomaan asuntooni. Ei nimittäin ihan äkkiä löydy, jos tänne häviää.

Mutta nyt täällä on kaiken muun lisäksi onneksi myös pitkästä aikaa ihana leivonnaisen tuoksu, vaikka voitte arvata, ettei yhdessäkään lukuisista lapuistani lukenut mitään leipomisesta. Törmäsin kuitenkin jossain kuvaan monkey breadista, ja innostuin heti, koska se näytti niin kummalliselta. Kummallinen on nimikin, mutta mielestäni monkey bread muistuttaa suomalaista pullaa. Älkää näyttäkö pettyneiltä! Aika hullusta pullasta on kuitenkin kyse. Monkey breadin, jota aion tästä lähtien kutsua apinaleiväksi, voi maustaa haluamallaan tavalla. Tässä ohjeessa taikinaan lisätään omenasosetta. Kohotuksen jälkeen taikina leivotaan pieniksi palleroiksi, jotka kieritellään makeassa voi-maustekastikkeessa ja sitten ladotaan vuokaan. Valmista apinaleipää syödään pallero kerrallaan. Varmasti sen voisi myös tarjota salonkikelpoisesti ja leikata viipaleiksi, mutta tällä hetkellä kaikki turha hienostelu (kuten ruokailuvälineet) tuntuu kovin kaukaiselta.

Apple Monkey Bread eli omenainen apinaleipä

8 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
0,5 tl inkivääriä
0,5 tl neilikkaa
50 g sulatettua voita
1,5 dl omenasosetta
2 dl maitoa
0,75 dl sokeria
1 pss kuivahiivaa
 
1,5 dl sokeria (1 dl tavallista, 0,5 fariinisokeria)
2 tl kanelia
100 g voita

1. Sekoita vehnäjauhot, suola ja mausteet keskenään.
2. Sulata voi ja lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Lisää joukkoon omenasose, sokeri ja kuivahiiva. Sekoita tasaiseksi.
3. Kaada seos kuivien aineiden joukkoon. Sekoita, kunnes taikina tuntuu kiinteältä. Anna kohota kaksinkertaiseksi.
4.  Sulata voi ja lisää joukkoon sokerit ja kaneli. Anna seoksen jäähtyä hieman.
5. Vaivaa kohonnut taikina ja jaa se kahtia. Pyöritä taikina pitkiksi tangoiksi ja leikkaa osiin. Taikinasta tulee noin 40 pientä palloa.
6. Voitele vuoka. Pyörittele taikinapallot voi-sokeriseoksessa ja laita vuokaan.
7. Paista 30-40 minuuttia 200 asteessa.

Keittiössä soi: Modest Mouse

1 kommentti:

  1. en voi ku hymyillä kun katson tota kuvaa. tää on must-try ehdottomasti. :D

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa!