maanantai 24. joulukuuta 2012

Ensin huvi, sitten huvi.


Ihanaa aattoa, te kaikki siellä!

Muistakaa, että...

...konvehdeissa on paljon hyvä rasvoja.

...jouluna saa olla netissä ja facebookissa, jos siltä tuntuu.

 ...syksy on ollut pitkä ja raskas ja täynnä uutisia taantumasta, vuotavista kaivoksista, maailmanlopuista ja muusta masentavasta. Oli suhteesi Talvivaaraan tai talousvaikeuksiin mikä tahansa, olet lomasi ja joulusi varmasti ansainnut.

Ehkä se onkin joulun juttu. Että saa, vaikka ei ole ansainnut. Tai no, nyt kun ajattelen yhtään tarkemmin, sehän juuri ei ole joulun juttu, ainakin jos joulupukin perinteisiä palkitsemisperiaatteita miettii. Haluan kuitenkin lapsellisen itsepäisesti takertua tähän ensimmäiseen ajatukseeni. Usein ajatellaan, että asiat pitää ansaita. Pitää olla viikko töissä, jotta voi nauttia viikonlopusta. Pitää käydä lenkillä, jotta on ookoo ottaa pulla. Ja se onkin ihan oikein. 362 päivänä vuodessa huvi voi pitää yhtä työn kanssa. Mutta kyllä kolmena päivänä huvi (vai hupi?) pärjää aivan hyvin itsekseen, eikö teistäkin?

Omassa joulussani yksi huvin muodoista on tämä hunaja-suklaa-hasselpähkinäpiirakka. En ole piirakkaa vielä maistanut, mutta koska ehdin lietsoa itseni edellisessä kappaleessa ihanaan vastuuttomuuden tunteeseen, tulen mainostamaan sitä tänne joka tapauksessa. Täyte maistui erinomaiselta, samoin kuorrute, joten toiveet ovat korkealla. 

Tämä piirakka on siis todistettavasti helppo, luultavasti herkullinen, mutta ei missään nimessä ansiosidonnainen. Niin kuin ei mielestäni pitäisi olla minkään muunkaan tänään.

Kyllä kiitos, otan toisen lasin viiniä.

Ihanaa joulua, vielä toistamiseen!

Edit: Maistettu on, ja suosittelen edelleen! Lisäksi suosittelen tätä jouluherkkua, jota todistettavasti voi syödä milloin vain, myös siis joulunpyhien jälkeen.

Hunajainen hasselpähkinäpiirakka
alkuperäinen resepti täältä

Pohja:
3,5 dl jauhoja
1 dl tomusokeria
ripaus suolaa
110 g voita
1 kananmuna

1. Siivilöi tomusokeri jauhoihin. Lisää suola.
2. Leikkaa voi pieniksi kuutioiksi ja hiero se sormin yhteen kuivien aineiden kanssa.
3. Riko kananmunan rakenne ja lisää se taikinaan. Vaivaa taikinaa käsin kunnes siitä tulee kiinteä pallo. Laita kylmään noin puoleksi tunniksi.
4. Voitele piirakkavuoka (halkaisija 26 cm). Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Paista piirakkapohjaa 175 asteessa noin 20 minuuttia. Jos pohja näyttää tummuvan liikaa, laita sen päälle folio.

Täyte:
2,5 dl kermaa
200 g tuorejuustoa
1 dl hunajaa
1 dl hasselpähkinävoita (myydään luontaistuotekaupoissa)
ripaus suolaa
2 tl vaniljauutetta/ vaniljasokeria

5. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa toisessa kulhossa tuorejuusto, hunaja, hasselpähkinävoi, suola ja vanilja.
6. Yhdistä kermavaahto muihin aineisiin ja sekoita tasaiseksi. Levitä jäähtyneen piirakkapohjan päälle.

Kuorrute:
100 g tummaa suklaata
0,5 dl kermaa
1 tl vaniljasokeria

hasselpähkinöitä

7. Kuumenna kerma, mutta älä anna kiehua. Pilko suklaa ja lisää kuumaan kermaan. Lisää vaniljasokeri. Anna suklaan sulaa ja sekoita kuorrute tasaiseksi.
8. Levitä kuorrute piirakan päälle ja ripottele päälle hasselpähkinärouhetta. Anna tekeytyä pari tuntia ennen tarjoilua.

Keittiössä soi: Glee - The Christmas Album

5 kommenttia:

  1. Minä yritin eilen uskotella, että suklaa on vihannes, mutta tuo "konvehdeissa on paljon hyviä rasvoja" kuulostaa ehkä aavistuksen verran uskottavammalta argumentilta. :D Hauskaa ja herkkujentäyteistä joulun aikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herkullista juhlanaikaa myös sinne, Canelia!

      Poista
  2. Ensin huvi sitten huvi! Mahtavuutta.
    Taidan kruunata huvilomani myös kultaisilla kaarilla, mitä suosittelen ahkeralle Ushillekin! Hyvää loma-lomaa ja uutta uutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huvia huvia huvia! Kultakaaret kuuluvat juhlaan, ehdottomasti. Ushi kiittää ja toivottaa ihanaa lomaa ja matkaa!

      Poista
  3. ps. keittiömusiikkisi on mitä parhainta!

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa!