perjantai 22. maaliskuuta 2013

Hyvää säpinää



Kaveri sanoi, että hänellä on kevätsäpinä. Kysyin, onko se hyvä vai huono asia.

Suhtaudun ristiriitaisesti kevääseen.  Toisaalta se tarkoittaa monia hyviä asioita, kuten halpoja tulppaaneja, valoa, puroja ja pukeutumisen helpottumista. Synttärini osuvat kevääseen (= kakkua!), samoin pääsiäinen (= suklaata!) ja vappu (= munkkeja!). Lenkkipolut sulavat ja pyörällä pääsee taas, mistä olen aidosti melkein yhtä onnellinen kuin synttäri-ja pääsiäisherkuistakin. Kevät tuo mukanaan paljon hyvää ja herkullista.

Ja kuitenkin onnistun kehittämään keväästä joka vuosi jonkinasteisen kompleksin. Leijaileva pöly ja tahrat ikkunoissa tulevat näkyviin. Talvivaatteista tulee kuumia ja kutittavia (okei, alkaa nyt jo nolottaa, että kirjoitan valittavaan sävyyn lisääntyvästä valosta ja luonnon heräämisestä eloon, mutta vien tämän loppuun ja häpeän sitten). En osaa vieläkään suhtautua rehellisesti nautiskellen kirkkaaseen aruingonpaisteeseen, koska lapsuudessani se tarkoitti aina hiihtoa. Olisin paljon mielummin katsonut Pokemonia sisällä, mikä oli tosin sekin vähän hankalaa, koska aurinkoi paistoi suoraan ruutuun.

Nykyään hiihdän huomattavasti mielummin kuin katson Pokemonia, mutta pieni varautuneisuus kevättä kohtaan ei silti ota lähteäkseen. Ehkä talven ja pimeyden puuduttamat aistit ovat saamassa tuntoaan takaisin ja kihelmöivät hetken epämiellyttävästi ennen kuin taas helpottaa. Odotellessani kihelmöinnin laantumista lienee parasta keskittyä siihen kaikkeen kivaan, jota kevät kiistatta aiheuttaa. Viime lauantaiyönä pyöräilin iloisesti ensimmäisistä juhlista toisiin ja pinkit leivokset pomppivat korissani. Riemuitsin uusista pilkullisista, pakkasasteisiin nähden aivan liian ohuista sukkahousuistani ja pilkottavasta asfaltista. Sellainen kevätsäpinä on ainakin vain ja ainoastaan ihanaa.


Red velvet -leivokset
16 kpl
alkuperäinen ohje täältä

130 g voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
2 tl vaniljasokeria tai vaniljauutetta 
3 dl vehnäjauhoja
3 tl kaakaojauhetta
punaista elintarvikeväriä 
 
kuorrutus:
150 g voita
1,5-2 dl tomusokeria
150 g valkosuklaata
1 tl vaniljasokeria

1. Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Lisää vanilja.
2. Yhdistä vehnäjauhot ja kaakaojauhe ja lisää ne taikinaan.
3. Lisää elintarvikeväri. (Jos et innostu elintarvikeväreistä, voi taikinan värjätä mm. punajuurten keitinliemellä. Ei sillä, missä säilykepunajuuret lilluvat, vaan tuoreiden punajuurten suolattomalla keittovedellä.) Sekoita taikina tasaiseksi.
4. Voitele vuoka (20 cm x 20 cm) ja kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa 20-25 minuttia.

kuorrutus:
5. Vatkaa voi kuohkeaksi ja lisää joukkoon tomusokeri.
6.  Pilko valkosuklaa ja sulata se vesihauteessa tai mikrossa. Lisää sula suklaa ja vaniljasokeri voi-sokerivaahtoon ja vatkaa tasaiseksi.
7. Levitä kuorrute jäähtyneen pohjan päälle ja anna kovettua. Leikkaa kuumalla veitsellä pieniksi neliöiksi.  


Keittiössä soi: Goldfrapp

2 kommenttia:

Kommenttisi ilahduttaa!