maanantai 16. syyskuuta 2013

A pie (and some wine) was here

Aloitetaan tämä juttu ajatusleikillä:

Kuvitelkaa ylläolevaan kuvaan iso viinilasi. Iso, kallis, kenties aitoa Muranon lasia. Sellaisiahan minulla on komea, kiiltävä rivistö kaapissani heti kaurahiutaleiden ja tomaattimurskatölkkien vieressä. Tunnen kyllä, jos ajattelette Ikeaa.

Sitten kuvitellaan lasiin hyvää viiniä. Saatte kuvitella mitä viiniä tahansa, mutta minä kuvittelen Jacob's Creekin uutta luomuvalkoviiniä.

Seuraavaksi kuvitellaan ruokavieraat. Voitte taas käyttää mielikuvitustanne ihan vapaasti, mutta teen ehdotuksen: Hugh Jackman ja Simon Baker. Ihan vain noin esimerkiksi.

No, sitten käy niin, että Hugh ja Simon ajautuvat pieneen kaverilliseen kärhämään. Syy on karjan hinta tai Nicole Kidman tai jokin muu, mistä australialaismiehet yleensä kinastelevat. Syntyy kevyttä käsirysyä, jonka seurauksena viinilasit särkyvät. Pojat ovat kovin pahoillaan, mutta lopulta syömme, juomme ja katsomme krikettiä sovinnoksi.

Joten nyt tiedätte, minkä takia kuvista puuttuu olennainen osa tätä postausta, eli ruoan seurana nautittu viini. Minua pyydettiin suunnittelemaan Jacob's Creekin uutuusviinin (Earth Vine Grape Chardonnay) seuraksi sadonkorjuuhenkinen kasvisruoka. Tein kuivan, sitruksisen viinin kaveriksi voitaikinakuorisen, umpinaisen piirakan, jonka täytteinä oli pestoperunoita ja paahdettuja paprikoita. Lainaan hetkeksi aussivieraitteni itsevarmuutta ja totean, että piirakasta tuli todella herkullista. Sitä kelpaisi tarjota kenelle tahansa.

Mutta myönnettäköön, että viinilasit olivat Ikeasta. Tai hetkinen... ne olivat kirpputorilta hankitut Ikean lasit, kun tarkemmin muistelen. Minä saatoin kömpelyyttäni itse kaataa ja rikkoa ne kuvatessani piirakkaa. Hugh ja Simon...no, toisesta ainakin voin luopua. Mutta paprika-pesto-perunapiirakkaa täällä oli ihan oikeasti. Ei tosin kovin kauaa, kun vieraat - oli kyseessä sitten ketkä tahansa - pääsivät sen kimppuun.



Punainen piknik-piirakka
6:lle

6 paprikaa
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
1 tl paprikajauhetta
hieman chilijauhetta
1 tl suolaa
mustapippuria
750 g perunoita
1 prk punaista pestoa
1 rss kirsikkatomaatteja
6 levyä voitaikinaa

 1. Pese ja halkaise paprikat ja poista niistä siemenet. Laita paprikat leikkuupinta alaspäin pellille.
2. Kuori ja halkaise sipulit. Laita ne ja valkosipulinkynnet pellille paprikoiden kanssa.
3. Paista kasviksia 275 asteisen uunin ylätasolla kunnes paprikoiden pinta on kunnolla mustunut. Anna jäähtyä.
4. Keitä perunat ja viipaloi ne. Sekoita perunoiden joukkoon pesto.
5. Kuori pois paprikoiden mustuneet kuoret. Poista kuoret myös valkosipulinkynsistä. Laita puolet paprikoista tehosekoittimeen sipuleiden kanssa. Mausta paprikaseos suolalla, jauhetulla paprikalla, chilillä ja mustapippurilla. Viipaloi loput paprikat.
6. Kauli sulaneita voiteikinalevyjä hieman isommiksi. Aseta taikinalevyt voideltuun irtopohjavuokaan niin, että pohja peittyy ja levyjen reunat jäävät roikkumaan vuoan ulkopuolelle.
7. Pilko kirsikkatomaatit. Laita vuokaan puolet peruna-pestoseoksesta, sitten puolet paprikaseoksesta ja lopuksi puolet viipaloiduista paprikoista ja kirsikkatomaateista. Toista toisen kerran ja käännä taikinalevyt viimeisen paprikakerroksen päälle.
8. Paista piirakkaa 200 asteessa noin 40 minuuttia tai kunnes sen pinta on saanut hieman väriä.
9. Anna piirakan jäähtyä hieman ennen irroittamista vuoasta. Piirakan voi tarjoilla lämpimänä tai huoneenlämpöisenä.

(Piirakan täytteitä valittaessa voi taas antaa mielikuvituksen lentää: yksi suosikeistani on lohi. Lohipiirakka menisi varmasti hyvin myös kyseisen viinin kanssa.)

Keittiössä soi: Men at Work

Tämä kirjoitus on sponsoroitu.

3 kommenttia:

  1. Kikattelin itsekseni tätä lukiessa, ihana juttu ja resepti!

    VastaaPoista
  2. Haaagh, tein tätä pienellä kinkkulisällä, ja luoja se oli taivaallista! KIITOS ohjeesta! :D

    VastaaPoista
  3. Miten ihana! Miks en ole tätä ennen nähnyt! Hanna

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa!