sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Tarina ja pitko kaalista

Järjestin kerran ystävieni kanssa brunssin, jonne teimme ison satsin coleslaw-tyyppistä kaalisalaattia. Siis todella ison. Itse asiassa niin ison, että ostimme Rovaniemen Prisman joka ikisen luomukaalin, eikä sekään riittänyt.

Haluaisin lopettaa tarinan tähän ja jättää teidät siihen uskoon, että minulla on niin valtava ystäväpiiri, että tavallisen sunnuntaibrunssin järjestäminen vaatii ostosten tekemistä tukussa.

Totuus kuitenkin on, että saatoimme hieman yliarvioida kaalin menekin. Ainakaan meidän ei olisi tarvinnut tiedustella säikynoloiselta hyllyttäjäpojalta, voisiko hän äkkiä tilata sitä meille lisää. Joka tapauksessa ystävilleni ja minulle jäi brunssiepisodin jälkeen huomattava määrä kaalia. En muista, miten sain oman osuuteni kulumaan. Sen kuitenkin muistan, että melkein vuosi siihen meni.

Olisin saattanut selvitä urakasta muutamassa kuukaudessa, jos olisin aikoinaan tajunnut tehdä tätä kaali-fetapiirakkaa. Katsokaa nyt sitä - miten kaunis! Kaunis ja maukas, täydellinen välipala syyssunnuntaille. Siksi neuvon teitä: piirakkakutsut pystyyn, kaverit koolle ja yhdessä täyttämään lähikaupan tilauslomakkeita!

(Kaalitilauksen yhteydessä kannattaa harkita myös Myllärin Luomu -tuotteita. Osallistun Myllärin Luomun Suomen inspiroivin leipoja -kilpailuun ja testaan samalla Helsingin Myllyn luomutuotteita. Kisaa voi seurata täällä!)

Rukiinen kaali-fetapitko

2 dl ruokakermaa
0,5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
3 dl Myllärin Luomu ruisjauhoja
3-4 dl Myllärin Luomu vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1 kananmuna
100 g pehmeää voita

Täyte:
600 g valkokaalia
1 porkkana
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
15 g voita  
2 tl oreganoa
1 tl sokeria
1 dl vettä
mustapippuria
suolaa maun mukaan
200 g fetajuustoa

Pinnalle: kananmunaa voiteluun, siemeniä

1. Lämmitä ruokakerma kädenlämpöiseksi. Huuhtele kermapurkki vedellä ja lisää vesi kerman joukkoon. Lisää hiiva, sokeri, suola ja lopuksi kananmuna.
2. Lisää osa jauhoista, sitten voi ja lopuksi vähitellen loput jauhoista. Vaivaa taikinaa käsin, kunnes se on kimmoisaa eikä tartu enää käsiin.
3. Peitä taikina liinalla ja anna kohota noin puoli tuntia.
4. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Pilko kaali pieneksi. Vuole porkkanasta kuorimaveitsellä pitkiä suikaleita tai raasta se.
5. Kuumenna voi pannulla ja lisää sipulit, kaali- ja porkkanasuikaleet. Lisää vesi ja mausteet ja anna hautua kannen alla, kunnes kaalit ovat pehmenneet.
6. Murena feta kaaliseoksen joukkoon.
7. Vaivaa kohonnut taikina hyvin ja kauli se suorakulmion muotoiseksi levyksi. Aseta taikinalevy niin, että suorakulmion lyhyt sivu on lähimpänä sinua.
8. Jaa taikinalevy mielessäsi leveyssuunnassa kolmeen osaan. Annostele täyte keskimmäiselle kolmannekselle. Viipaloi reunat leveyssuunnassa terävällä veitsellä.
9. Taita reunaviipaleet täytteen päälle vuorotellen niin, että viipaleiden päät jäävät toistensa alle. Voitele kananmunalla ja ripottele pinnalle siemeniä.
10. Paista pitkoa 200 asteessa noin 25 minuuttia. Tarjoile lämpimänä.

Keittiössä soi: Civil Wars 

Tämä kirjoitus on sponsoroitu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa!