tiistai 26. marraskuuta 2013

Väriä elämään

Olen huomannut, että tässä blogissa on tänä syksynä ollut paljon ruskeita ruokia. Asiassa ei ole mitään vikaa, sillä pidän ruskeasta kovasti. Monet mahtavat asiat ovat ruskeita: suklaa, cappuccino, kanelitangot. Reino-tossut. 70-luku. Charlie Brown.

Mieleeni on kuitenkin jäänyt Suurimman Pudottajan Bob, joka eräässä jaksossa valitti amerikkalaisten syövän lähinnä ruskeaa ja beigeä ruokaa. Missä ovat värit, treenaaja vauhkosi. Lienee sanomattakin selvää, että Bobin kommentit eivät juurikaan ohjaile ruokavalintojani. Värikommentti on kuitenkin muistunut mieleeni jo useamman kerran selatessasi vanhoja kirjoituksia: maapähkinävoi. Maapähkinäkeksit. Kaalipiirakka. Vohvelit. Vohvelit uudelleen. Auts.

Joten ihan vaihtelunkin takia tänään on tarjolla tumman punaista, lähes pinkkiä keittoa. Tiedän jo nyt, että kaikki siellä eivät tule ymmärtämään uuden suosikkini, punajuuri-päärynä-glögikeiton päälle. Ei se mitään. Toisin kuin Bob, kestän sen, että neuvojani ei noudateta. Se on teidän tappionne ettekä tiedä, mitä jäätte vaille, mutta kuten sanottu, minä kestän kyllä.

Ja sitä paitsi, minulla on jotain myös teille. Ihanan mutta kieltämättä eriskummallisen keiton kaverina ja pinkin tasapainottajana tarjoiltiin spelttisuklaaruutuja. Kosteita, mehukkaita, tumman ruskeita suklaaruutuja. Ja ne maistuvat ihan varmasti teille kaikille. (En puhu sinulle, Bob, mutta teille muille.) Suklaaruudut olivat poikkeuksellisen tuhteja ja ovat siksi varsinkin aikuisten makuun. Sanoo aikuinen, joka siteeraa tosi-tv-julkkista ja menee sekaisin pinkistä ruoasta.

Mitä keittoon tulee, osaan arvata, missä kohdissa reseptiä kulmanne tulevat kohoamaan. Olkaa kuitenkin rohkeita! Päärynät reippaasti vain kuutioiksi ja kattilaan! Kyllä, glögi kuuluu asiaan. Ennakkoluulottomuuden palkinto on intensiivinen, makea ja mausteinen keitto. Samaan aikaan aivan uuden ja kuitenkin tutun makuinen. Molemmissa ohjeissa on käytetty Alpron soijamaitotuotteita tavallisen maidon sijaan. Tavallinenkin maito toimii, mutta tässä saattaa olla esimerkiksi kaksi hyvää reseptiä maitoallergisen tai vegaanin joulupöytään.









Talvinen punajuurisosekeitto
alkuperäinen resepti täältä
4:lle

1 purjon valkoinen osa
2 päärynää
1 rkl öljyä
1 kasvisliemikuutio
4 dl vettä
500 g punajuuri-perunasosetta
1-1,5 dl glögitiivistettä
2 dl Alpro Ruoka -ruoanlaittovalmistetta
1 rkl balsamiviinietikkaa
mustapippuria
suolaa
basilikaa koristeeksi

1. Halkaise purjo ja huuhtele se. Kuori päärynät. Pilko purjo ohuiksi renkaiksi ja päärynät pieniksi kuutioiksi.
2. Kuumenna öljyä pannulla. Kuullota purjoa ja päärynöitä pannulla noin 10 minuuttia.
3. Lisää vesi ja kasvisliemikuutio. Anna kiehua noin 10 minuuttia.
4. Lisää punajuuri-perunasose, glögitiiviste, Alpro Ruoka ja balsamiviinietikka. Mausta mustapippurilla ja suolalla. Anna hautua hetken aikaa kannen alla.
5. Tarkista maku ja tarjoile tuoreen basilikan kanssa.



Tummat spelttisuklaaruudut
alkuperäinen ohje kirjasta Notes From My Kitchen Table
n. 20 palaa

3 dl spelttijauhoja
100 g hyvää kaakaojauhetta
1,5 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

0,5 tl suolaa
1 rkl jauhettua kahvia
1,25 dl vahvaa, keitettyä kahvia
1,25 dl öljyä
1,25 dl Alpro Natural  -soijajuomaa
2,5 dl vaahterasiirappia
2 rkl hunajaa  (jos haluat täysin vegaanisen version, korvaa hunaja vaalealla siirapilla tai lisää vaahterasiirapin määrää)
175 g hyvää tummaa suklaata

öljyä vuoan voiteluun

1. Sekoita keskenään kuivat aineet.
2. Sekoita keskenään kahvi, öljy, soijajuoma, siirappi ja hunaja.
3. Sekoita kaikki ainekset keskenään rauhallisesti käännellen. Älä sekoita taikinaa liikaa!
4. Pilko suklaa pieneksi.
5. Kaada puolet taikinasta vuokaan. Ripottele taikinan pinnalle puolet suklaapaloista ja kaada päälle loput taikinasta. Ripottele taikinan päälle loput suklaapaloista.
6. Paista suklaaruutuja 180 asteessa noin 25 minuuttia. Suklaaruudut voi tarjoilla heti, mutta ne säilyvät hyvin ja tekeytyvät entisestään jääkaapissa.

Keittiössä soi: Aino Venna

Tätä kirjoitusta on sponsoroinut Alpro.

6 kommenttia:

  1. No ei voi olla huano jos on glögiä ja punajuurta ja päärynää. Pinned this.

    VastaaPoista
  2. Järkyttävän mielenkiintosta. Kuulostaa jopa niin kauheelta, että tätä on ehkä pakko testata vielä joskus...!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole rohkea! Ymmärrän kyllä, jos kaikkia ei inspaa. Onneks on aina browniet!

      Poista
  3. Valitsisin valmentajakseni Bobin mutta hänen lisäkseen valitsisin myös tuon suklaaruudun makeanhimon kukistajaksi, sillä Bobin mainostama/tyrkyttämä purkka ei vaan toimi samalla tavalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Brownie-ohje on Gwyneth Paltrown keittokirjasta. Ja koska Gwyneth ja Bob luultavasti käy samalla joogasalilla ja tilaa tunnin jälkeen samanlaiset viherpirtelöt, niin kuka tietää vaikka Bobkin hyväksyisi nämä! (ps. Mäkin valitsisin Bobin.)

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa!