sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Eggs in Hell | Munakoiso-shakshuka


Kirjoittaessani en koskaan kiroile. Jos kirjoittaisin kirjan, ihan oikean, siinäkään tuskin kiroiltaisiin. Vaikka kirjoittaisin hahmoni miten kiperään paikkaan tahansa - uppoavaan laivaan tai Saukin ja pikkuoravien konserttiin - niin ei luultavasti sittenkään.

En minä kiroilua mitenkään vastusta. Arjessa kiroilen itsekin. Joskus ihan tyhmästi ja turhaan, minkä seurauksena kuulostan 14-vuotiaalta. Sellainen kyllä alkaa melkein heti hävettää. Toisinaan kiroilu on kuitenkin aivan paikoillaan. Kämppiksellä ja minulla on yksi mielettömän hyvä tarina, tai oikeastaan kehittelemämme sketsi. En olekaan hetkeen ajatellut sitä, mutta nyt kun taas sen muistin, minulla on vaikeuksia olla nauramatta ääneen. Tarinaa ei voi kertoa käyttämättä muutamaa todella rumaa sanaa. Ei vain voi, mitenkään. Olen kyllä yrittänyt. Tulos on sama kuin jos joku ehdottaisi rohkaisuryyppyä ja kaataisi sitten shottilasiin päärynänmakuista Fun Lightiä.

Muistan vieläkin, minkälaista kuhinaa aikoinaan aiheutti Aleksis Kiven -päivän juhlallisuuksiin kuulunut laulu Seitsemän miehen voima. Mihinkään muuhun lauluun ei suhtauduttu samanlaisella antaumuksella. Jokaisen oppilaan ryhti parani ja ääni koveni huomattavasti sen säkeistön kohdalla, jossa lauletaan "syntinen saatana kurja."  Koulun juhlasalissa luvan kanssa kiroilemisessa tuntui olevan jotain äärimmäisen innostavaa.

Bongasin Sandron keittokirjasta shakshuka-reseptin, johon tykästyin todella. Innostukseni kasvoi jostain syystä entisestään, kun sain selville, että muun muassa mainioksi brunssiruoaksi soveltuvaa shakshukaa kutsutaan myös nimellä eggs in hell. 

Kananmunat helvetissä.

Kihihih.

Anteeksi.

Kananmuna-parat. Mutta sellaista se on: toisen epäonni on toisen - meidän - onni.


"Eggs in hell" / Munakoiso-shakshuka

2 rkl oliiviöljyä
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
2-3 punaista paprikaa
1 munakoiso
250 g kirsikkatomaatteja tai 3 tavallista tomaattia
2 tl jauhettua kuminaa
2 tl jauhettua paprikaa
1 tl rouhittua kardemummaa
2 tl rouhittua mustapippuria
2 tl suolaa
1 tl sokeria
2 rkl tomaattipyrettä
2 dl vettä
3-4 kanamunaa
75 g vuohenjuustoa
1 rkl sitruunamehua

tuoretta korianteria tai persiljaa

1. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna pannulla oliiviöljyä ja kuullota sipuleita siinä hetken aikaa.
2. Pilko paprikat, munakoiso ja kirsikkatomaatit. Lisää ne pannulle mausteiden kanssa ja kääntele, kunnes vihannekset ovat pehmenneet. Mausteiden kanssa saa olla reipas! Lisäsin myös hieman kokonaisia kuminansiemeniä.
3. Sekoita tomaattipyre veden joukkoon ja kaada pannulle. Anna kiehua rauhallisesti kymmenisen minuuttia.
4. Riko kananmunat varovasti shakshukan pinnalle ja anna niiden hyytyä. Lisää lopuksi murustettu vuohenjuusto ja sitruunamehu. Koristele tuoreella korianterilla tai persiljalla.

Keittiössä soi: Tina Dickow

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa!