keskiviikko 14. elokuuta 2013

Kerran vielä

Olen repeat-ihmisiä.

Toistan: olen repeat-ihmisiä. En siksi, että repeat-ihmiset toistaisivat kaiken sanomansa, vaan korostaakseni, miten repeat-ihminen olenkaan.

Repeat-ihminen tuskin on vakiintunut termi, mutta tiedätte varmaan tyypin. On ihmisiä, jotka voivat kuunnella samaa biisiä satoja kertoja ja katsoa saman elokuvan jokaisena sadepäivänä. iTunesin mukaan musiikkikirjastoni kuunnelluin biisi on soitettu 553 kertaa. En aio kertoa, mikä kappale on kyseessä, mutta luku saattaa parin tunnin päästä alkaa kutosella, nyt kun taas pääsin vauhtiin. Kun innostuin Nälkäpelistä, katsoin sen kolmen kuukauden aikana 14 kertaa (joista kolme elokuvateatterissa). Kiinnostuessani runoista viime keväänä luin W.H.Audenin Stop all the clocks -runon niin monta kertaa peräkkäin, että osaan sen ulkoa luultavasti hautaan saakka. Let aeroplanes circle moaning overhead / Scribbling on the sky the message She Is Dead.*

No niin, siirrytään iloisempiin fiksaatioihin. Kävin pari viikkoa sitten intialaisessa ravintolassa. Kuten kolmesta edellisestä postauksesta voitte päätellä, minulla on päällä tällä hetkellä aikamoinen jogurttiputki. Siksi tilasin tietysti myös ravintolassa lammasta tomaatti-jogurttikastikkessa ja se oli menoa taas: jäin kastikkeeseen saman tien aivan koukkuun. He was my North, my South, my East and West / My working week and my Sunday rest Hunger Games and Indian cuisine at its best!

Kotona aloitin heti kiivaan googlettelun ja yritin valmistaa samantyyppistä kastiketta itse. Sopivan reseptin löydyttyä en ole juuri muuta syönytkään. Pakkomielteen aiheuttava kastike syntyy helposti tomaattimurskasta, turkkilaisesta jogurtista, sipulista ja reilusta määrästä mausteita. Suosittelen. Suosittelen.

Intialainen tomaatti-jogurttikastike
alkuperäinen ohje kirjasta The Food of India

2 tl korianterin siemeniä
2 tl juustokuminan siemeniä
1 tl jauhettua kardemummaa
1 tl kanelia
1 tl paprikajauhetta
1 tl garam masalaa
2 tl currya
1 tl jauhettua kurkumaa
suolaa
3 tl voita
1 rkl öljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tlk tomaattimurskaa
1,5 dl turkkilaista jogurttia

1. Paahda korianterin ja kuminan siemeniä pannulla, kunnes ne tuoksuvat.
2. Lisää pannulle voi ja loput mausteet.
3. Pilko sipuli ja valkosipuli hienoksi ja lisää öljyn kanssa pannulle. Paista, kunnes sipulit ovat pehmenneet.
4. Lisää tomaattimurska ja anna hautua kannen alla noin 20 minuuttia. Lisää jogurtti ja hauduta vielä hetki. Tarjoile naanleivän tai riisin kanssa.

* W.H. Auden kirjoitti oikeasti "Scribbling on the sky the message He Is Dead.*
 Keittiössä soi: Anna Puu on repeat

2 kommenttia:

  1. Minä ole myös repeat-ihminen, oli riemastuttava lukea tämä postaus. :) Juuri samalta näyttää minun soittolistani!

    VastaaPoista
  2. Niinpä niin, terveisiä Espoosta. Aloitimme tanssiharjoittelun ja Ilta Saimaalla taitaa olla soitetuin biisi tässä kerrostalossa.. Ihmettelin, mitä nämä minan siemenet ovat, mutta huomasin, että osa tekstistä oli tullut kuvan viereen :) Varmasti hyvää tämä, repeat!

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa!