keskiviikko 5. lokakuuta 2016

Ilahtuisitko | Donitsit



Pari päivää sitten olin iltakävelyllä. Kävelin väsyneesti tuulista rantaa pitkin. Kuulokkeissa soi jokin kaunis ja mollivoittoinen. Se peitti viereisestä ravintolalaivasta kuuluvat äänet.

Rantaa myötäilevä meri oli pimeä ja loputon, saumaton osa taivasta. Katselin mustalle ulapalle, mutta en nähnyt mitään. Se oli eristäytynyt, sokea hetki – täydellinen ajatuksiin vaipumiselle. Päätin istua seuraavalle penkille ja olla vähän aikaa alakuloinen.

Ja niin olinkin juuri aikeissa tehdä, kun näin, että penkille oli jätetty kukkakimppu. Se oli selvästi vähän kylmissään, mutta muuten erinomaisessa kunnossa. Kimpussa oli vihreitä ja valkoisia krysanteemeja. Se oli väreiltään heleä, eikä siinä ollut mitään syksyistä tai synkkää.

Nostin kimpun käteeni ja katselin ympärilleni. Tie oli tyhjä, kimppua ei näyttänyt kaipaavan kukaan. Tuntui suorastaan siltä, että se olisi jätetty siihen minulle. Ihan kuin joku olisi tiennyt, että tulen kävelemään juuri sille penkille, suunnitelmanani olla surullinen. Ja siksi paikalle olisi jätetty kukkia, ikään kuin lempeänä kysymyksenä, että mikä piristäisi. Ilahtuisitko näistä?

Ilahduin tietysti. Tuntui kuin joku olisi laittanut aivoissani lampun päälle. Otin kukat mukaani ja jatkoin matkaa. Muutaman korttelin päässä laitoin jazzia soimaan.

Seuraavana aamuna leivoin donitseja. Asettelin ne ruokapöydälle riveihin, enkä voinut olla hymyilemättä. Jo donitsien katsomisessa on jotain penkille jätettyjen kukkien kaltaista. Jotain sellaista, mistä ei voi olla piristymättä. Murheet tarttuvat varmasti viimeistään donitsien tahmeaan pintaan.


Donitsit
n. 50 kpl

Huom! Ohje on iso, sillä pidettiin parikymmenpäinen tupariporukka pitkään tyytyväisenä. Pienemmälle joukolle ohje kannattaa puolittaa.

1,5 pss kuivahiivaa
6 dl maitoa
1,5 tl suolaa
1,2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
(1 tl jauhettua kardemummaa)
4 kananmunaa
200 g sulatettua voita
n. 1 kg vehnäjauhoja

öljyä uppopaistamiseen

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseksi lämmitettyyn maitoon. Anna kuplia hetken aikaa.
2. Lisää hiivaseokseen suola, sokeri, vaniljasokeri (ja halutessasi kardemumma), kananmunat ja sulatettu voi. Sekoita tasaiseksi.
3. Lisää jauhoja vähitellen koko ajan sekoittaen. Sekoita taikinaa ensin paksulla haarukalla ja ala sitten alustaa käsin. Voit myös käyttää yleiskonetta. Lisää jauhoja ja kääntele taikinaa, kunnes se alkaa irrota kulhon reunoista.
4. Anna taikinan kohota peitettynä kaksinkertaiseksi.
5. Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa siitä nopeasti ilmakuplat pois.
6. Kauli taikina noin sentin paksuiseksi levyksi ja leikkaa siitä ympyröitä pyöreällä muotilla tai esimerkiksi juomalasilla, jonka halkaisija on n. 7 cm. Tee pienemmällä muotilla, esimerkiksi pullonkorkilla, ympyröihin reiät.
7. Anna donitsien kohota peitettyinä noin puoli tuntia.
8. Kuumenna kattilassa öljyä. Testaa öljyn lämpötilaa yhdellä donitsin reikäpalalla: jos pala nousee nopeasti öljyn pintaan, öljy on tarpeeksi kuumaa. Paista donitseja öljyssä, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Nosta donitsit talouspaperille valumaan. Jos haluat kierittää donitsit sokerissa, tee se heti paistamisen jälkeen. Muussa tapauksessa anna donitsien jäähtyä ennen kuorruttamista.

Kuorrutin donitseja mm. kinuskilla (osviittaa tarvittavaan kuorrutemäärään täältä), sokerikuorutteella (ja täältä), sulatetulla suklaalla ja mokkapalojen kuorrutteella. 


Keittiössä soi: Basia Bulat

5 kommenttia:

  1. Voi että, tekstisi ilahduttavat aina (vaikkakin on ehkä outoa ilahtua, jos kirjoitat olevasi surullinen, en tietenkään toivo sinun olevan allapäin), olet todella hyvä kirjoittaja! Tästä postauksesta tulikin mieleeni, että ostin yli vuosi sitten donitsivuoan ja en ole vieläkään kokeillut sitä, ehkä olisi jo korkea aika! Mukavaa loppuviikkoa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Kati! Tällaiset kommentit ne vasta ilahduttavatkin - kiitos! Mukavinta mahdollista (ja toivottavasti donitsinmakuista) loppuviikkoa sinnekin.

      Poista
  2. Todellakin ilahtuisin! Niin kauniita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekin, Nanna! Mikä voisikaan olla uppopaistettua leivonnaista kauniimpaa?

      Poista
  3. Ilahtuisin. Kiitos jo etukäteen :)

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa!