tiistai 29. maaliskuuta 2016

Liittykää kerhoon | Pähkinäinen tofu-parsakaalisalaatti


Kun olin pieni, minä ja muutama serkkuni kuuluimme Parsakaalikerhoon.

Parsakaalikerhoon pääsyyn oli yksi tiukka kriteeri - ei saanut olla ärsyttävä pikkusisarus. Vaikka nimi saattaisi antaa ymmärtää toisin, parsakaaliin liittyvät mieltymykset olivat sivuseikka.

Ärsyttävät pikkusisarukset perustivat pian kilpailevan kerhon, Kalapullakerhon.

Molemmat kerhot olivat hyvin aktiivisia. Mummilan sunnuntailounaiden jälkeen ne linnoittautuivat eri huoneisiin kokemaan ylemmyyttä toista kerhoa kohtaan ja nälvimään sen jäseniä.

Lopulta aika kuitenkin ajoi molempien kerhojen ohi. Kerhojen keski-iän noustua kymmeneen vuoteen päätimme luopua lapsellisesta vastakkainasettelusta ja perustaa yhden yhteisen kerhon: Harry Potter -kerhon. Tämä kerho oli avoin kaikille ärsyttäville iso- ja pikkusisaruksille, kunhan he ensin läpäisivät pääsykokeen. Itse itsensä valinnut kunnianarvoisa komitea - eli entisen Parsakaalikerhon jäsenet - tietenkin laati kokeen, joka olisi ollut mahdoton J.K.Rowlingillekin.

Lienee sanomatta selvää, että komitean jäsenten ei itse tarvinnut osallistua testiin.

Nyt kaikkien kerhojen kaikki jäsenet ovat aikuisia. Entiset parsakaalit ja kalapullat asuvat nykyään ympäri maailmaa, ovat tohtoreita ja maistereita, kauniita ja komeita, häkellyttävän fiksuja ja ärsyttäviä ainoastaan kuuluessaan kilpailevaan Trivial Pursuit -joukkueeseen.

Näemme toisiamme melko harvoin, mutta jos nyt saisin porukan yhteen huoneeseen, tarjoaisin menneiden aikojen kunniaksi vaikka tätä parsakaali-tofusalaattia. Salaatin ohje löytyy myös tuoreimmasta Pirkka-lehden K-ruoka -liitteestä, sillä se on - vanhoja värejä sen kummemmin tunnustamatta - täydellinen kevätruoka. Melkein ihan oman kerhon arvoinen.


Pähkinäinen tofu-parsakaalisalaatti
4:lle

Marinoitu tofu:


250 g kiinteää tofua
2 tl seesamiöljyä
1 tl rypsiöljyä
1-2 tl soijakastiketta
1 tl hunajaa
1 tl riisiviinietikkaa
1 tl sitruunamehua
1-2 tl sriracha-kastiketta

2 parsakaalia
1 tlk härkäpapuja
1 valkosipulinkynsi
2-3 kevätsipulin vartta
1 avokado
1,5 dl suolapähkinöitä

paistamiseen seesami- ja rypsiöljyä

Maapähkinäkastike:

2 rkl sokeroimatonta maapähkinävoita
1 tl soijakastiketta
1 tl sriracha-kastiketta
1 tl riisiviinietikkaa
1 tl hunajaa
2 tl sitruunamehua
0,75 dl vettä

1. Aloita kuivaamalla tofu. Kääri tofu keittiöpyyhkeeseen. Aseta käärön päälle lautanen ja kevyt paino, vaikka säilyketölkki. Anna tofun kuivua ainakin sen aikaa kun valmistat marinadin.
2. Sekoita yhteen kaikki marinadin ainekset. Tarkista maku.
3. Leikkaa tofu kuutioiksi. Laita kuutiot kulhoon ja kaada marinadi päälle. Anna tofun marinoitua mieluiten yön yli.
4. Pilko parsakaalin nuput pieniksi. Kaada kattilaan muutama sentti vettä. Lisää parsakaalit kiehuvaan veteen ja laita kansi päälle. Anna parsakaalien pehmetä muutaman minuutin ajan.
5. Kuumenna pannulla seesami- ja rypsiöljyä. Paista tofukuutioita, kunnes niiden pinta on rapea ja kauniin värinen. Siirrä tofut hetkeksi syrjään.
6. Lisää pannulle tarvittaessa hieman lisää öljyä. Hienonna valkosipulinkynsi ja lisää se pannulle yhdessä valutettujen härkäpapujen kanssa. Lisää hetken päästä myös valutetut parsakaalit. Paista hetken aikaa.
7. Valmista maapähkinäkastike yhdistämällä kaikki aineet keskenään. Jos tofun marinadia jäi yli, voit lisätä sen kastikkeen joukkoon.
8. Kuutioi avokado ja pilko kevätsipulit. Lisää ne pannulle yhdessä suolapähkinöiden ja tofukuutioiden kanssa. Sekoita tasaiseksi. Valuta päälle maapähkinäkastiketta ja ripottele koristeeksi mustia seesaminsiemeniä. Tarjoile lämpimänä.

Toteutettu kaupallisessa yhteistyössä K-ruoan kanssa.


Keittiössä soi: Ane Brun

2 kommenttia:

  1. Aijai, kuulostaa ihan täydelliseltä! :)

    VastaaPoista
  2. Tämä oli kyllä aivan mahtava ohje! Tein tätä pienin muunnoksin, papujen tilalle laitoin belugalinssejä ja sriracha-kastikkeen korvasin sambal oelek-tahnalla. Hyvää tuli, kiitos reseptistä :)

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa!