tiistai 22. maaliskuuta 2016

Yllättävän vapaa | Ideoita pääsiäisen aamupalapöytään



Vaikka kevät tulee joka vuosi, se onnistuu aina yllättämään. Valo vetää silmät sirriin ja suun väkisinkin sellaiseen hymyyn, että suupielet natisevat. Aurinkoon katsoessaan tuntuu, ettei koskaan ole hymyillyt niin leveästi. Viime viikolla pyöräilin ensimmäisen kerran sitten syksyn. Polkiessani itkin vähän - sen verran ihanaa pyöräily pitkän talvitauon jälkeen oli.

Kevään valo on paljon enemmän kuin valoa. Se on ihmissilmälle hahmotettavalla aaltopituudella väreilevää vapautta. Se täyttää mielen niin, ettei sinne yksinkertaisesti mahdu saman verran tummia ajatuksia kuin vielä hetki sitten.

Kalenterin kääntyminen kevätkuukausille ei toki tarkoita, että kalenteriin äkäisellä punakynällä vedetyt viivat ja velvollisuudet häviäisivät. Päinvastoin - monen tahti tuntuu suorastaan kiihtyvän kesää kohti. Kevään mukanaan tuoma vapaus ei olekaan sitä, että arjen kahleet katoaisivat. Se on sitä, että kahleitaan ei samalla tavalla huomaa.

Kokosin lähestyvää pääsiäistä (tai mitä tahansa aamua) varten muutaman kevään kohottamiin tunnelmiin sopivan aamupalaidean. Ne on omistettu kaikille väsyneille, kiireisille tai palkkapäivää odottaville, joiden sielut ovat kuitenkin juhlatuulella.


Kylmä kookos-kiivijuoma
2:lle

3 pilkottua ja pakastettua banaania
4 kiiviä
1 dl kookosmaitoa
1 dl vettä
1 limen raastettu kuori
hieman limen mehua

(koristeeksi kiiviviipaleita ja muutama mintun oksa)

1. Soseuta keskenään kaikki ainekset. Kaada laseihin, koristele halutessasi mintulla ja tarjoile heti.


Täytetyt sitruunaritarit ja paistetut ananakset
4:lle

8 viipaletta paahtoleipää (kuivahtanutkin käy)
150 g K-Menu maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl sokeria tai 1,5 rkl hunajaa
1 tl sitruunankuorta
1 tl sitruunamehua
ripaus jauhettua vaniljaa

2 kananmunaa
2 dl maitoa
2 rkl voita
1 rkl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
1 tl sitruunankuorta
0,5 tl rouhittua kardemummaa

voita paistamiseen

1. Sekoita keskenään tuorejuusto, sokeri, sitruunan kuoriraaste ja mehu sekä vanilja.
2. Valmista munamaito: sekoita keskenään kananmunat, maito ja sulatettu voi. Lisää jauhot, sokeri ja mausteet.
3. Levitä neljälle paahtoleivälle tuorejuustoa ja paina toiset leivät kansiksi niiden päälle.
4. Kasta paahtoleivät munamaitoon.
5. Kuumenna pannulla voita ja paista leipiä, kunnes niiden pinta on saanut kauniisti väriä. Tarjoile ritarit paistettujen ananasten kanssa.

Paistetut ananakset:

2 tlk K-Menu ananaspaloja
2 tl voita
1 tl rouhittua kardemummaa
0,5 tl jauhettua kanelia
ripaus jauhettua vaniljaa
1 rkl hunajaa
1 tl sitruunamehua
4 rkl ananasten mehua

1. Valuta ananasten mehu.
2. Paista ananaksia voissa pannulla kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Ripottele päälle kardemummaa, kanelia ja vaniljaa.
3. Sekoita keskenään hunaja, sitruunamehu ja ananasmehu. Kaada seos pannulle. Paista ananaksia sen aikaa, että mehu on imeytynyt niihin.


Kuskusmuffinit
8 kpl

1 dl keittämätöntä kuskusia
ripaus suolaa
hieman rouhittua mustapippuria
4 kananmunaa
100 g Pirkka salaattijuustokuutioita
100 g Pirkka pakasteherneitä
3 kevätsipulin vartta
1 rkl Pirkka pestoa

1. Valmista kuskus pakkauksen ohjeiden mukaan.
2. Sekoita kuskusin joukkoon suola, mustapippuri ja ruokalusikallinen salaattijuustokuutioiden öljyä.
3. Vatkaa kananmunien rakenne rikki ja pilko kevätsipulit. Lisää munien joukkoon salaattijuustokuutiot, herneet, kevätsipulit, pesto ja kuskus. Sekoita.
4. Annostele taikinaa silikonisiin muffinivuokiin. Jos käytät metallista muffinipannua, voitele kolot kevyesti tai aseta niihin muffinivuoat.
5. Paista muffineita 200 asteessa 15-20 minuuttia.


Toteutettu kaupallisessa yhteistyössä K-ruoan kanssa.

Keittiössä soi: Austra

2 kommenttia:

Kommenttisi ilahduttaa!