perjantai 17. kesäkuuta 2016

Kun aika on | Mustapapuburgerit


Tällä hetkellä minua ilahduttaa kovasti:

Se, että kämppis keittää aamukahvit aina meille molemmille.
Radanvarren lupiinit.
Linnanmäeltä kuuluvaan hihkuntaan herääminen.
Torikahvilassa lauantaisin soittava bändi.
Asioiden syöminen ulkona.
Jalkakäytävän reunuksella käveleminen kymmenen senttimetriä alempana olevan jalkakäytävän sijaan.
Matonpesupaikat.
Kappaleet, joissa vihelletään.
Pimenevässä illassa pyöräily.
Kaupassa käyminen yöllä ja tuntemattomien tuotteiden ostaminen.
Pubivisan vetäjä, joka esittelee kuulakärkikyniä kuin Mr. Ollivander taikasauvoja: "Tässä on vankka saksalainen sydän ja hento ranskalainen kuori. Kokeilkaa. Miltä tuntuu?"
Ruoanlaitto.

Niin. Pitkästä aikaa innostaa taas laittaa ruokaa. Kiinnostus kokkaamiseen menee sykleissä, mikä on ihan okei. Ei minua haittaa syödä muroja lounaaksi ja toisenlaisia illalliseksi.

Mutta sitten kun innostus palaa, se tuntuu kuin kesältä - vasta sen alkaessa todella ymmärtää, miten kovasti sitä onkaan kaivannut. Koko settiä: vihannesten tunnustelemista kaupassa, yrttiruukkujen tuoksuttelua, ideointia ja improvisointia, kokeilua, maistelua. Pöydän kattamista ja alas istumista.

Sitä ehkä olenkin kaivannut eniten: ruoan ääressä rauhoittumista, kavereiden kanssa syömistä. Ystäviä tulee harvemmin kutsuttua muroille.

Viime viikonloppuna teimme ja söimme burgereita. Mustapapuburgereita, jotka ilmeisesti ovat olleet joku juttu jo pidemmän aikaa? Ymmärrän kyllä. Hyviähän ne olivat, todella. Alla olevan reseptin lisäksi suosittelen kokeilemaan myös vaikka tätä K-ruoan mustapapuhampurilaisten ohjetta. Ja sitten innostumaan burgereista muutenkin. Muun muassa tämä grillattu juusto-avokadohampurilainen puhuttelee minua kovasti juuri nyt.


Mustapapuburgerit
4 kpl

Mustapapupihvit
1 prk Pirkka mustapapuja (380 g / 230 g)
1/2 keltasipuli
2 valkosipulinkynttä
1/2 paprika
0,5 tl jauhettua paprikaa
1 tl sriracha-kastiketta
1 kananmuna
1 dl Pirkka korppujauhoja
hieman valkopippuria
suolaa
oliiviöljyä paistamiseen

Pikamarinoidut punasipulit
1 punasipuli
2 rkl omenaviinietikkaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria

Mehevä maustesalaatti
3 rkl Pirkka kermaviiliä
1 rkl ketsuppia
1 tl sriracha-kastiketta
1 tl worcestershire-kastiketta
1/4 kerä jäävuorisalaattia

4 sämpylää
1 avokado
1 iso tomaatti
tuoretta rucolaa

1. Aloita laittamalla punasipulit marinoitumaan: leikkaa sipuli ohuiksi renkaiksi. Yhdistä suola ja sokeri etikan kanssa ja kaada sipulirenkaiden päälle.
2. Valmista mustapapupihvit: Valuta mustapavut. Pilko sipulit ja paprika. Laita ne papujen kanssa kulhoon ja survo sauvasekoittimella. Älä kuitenkaan tee massasta aivan tasaista.
3. Vatkaa kananmunan rakenne rikki ja yhdistä massan joukkoon mausteiden kanssa. Lisää lopuksi korppujauhot vähitellen. Tarkista maku.
4. Muotoile massasta neljä pihviä. Jos pihvit eivät meinaa pysyä kasassa, lisää hieman korppujauhoja. 5. Kuumenna pannulla oliiviöljyä. Paista pihvejä kunnes ne ovat saaneet kauniisti väriä.
6. Valmista maustesalaatti: Pilko jäävuorisalaatti hienoksi. Yhdistä loput aineet ja kaada salaattihakkeluksen päälle. Sekoita.
7. Viipaloi tomaatti ja avokado. Kokoa burgerit haluamassasi järjestyksessä.

Toteutettu kaupallisessa yhteistyössä K-ruoan kanssa.


Keittiössä soi: Hauschka, Lord Huron

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa!