maanantai 17. syyskuuta 2012

Kadonnut piirakkalöytö

Minne katosi päivät, kysyy Terhi Kokkonen. 

Minne ihmeeseen katosi tämä eilen leivottu omenapiirakka, miettii toinen Terhi. (Täysin retorinen kysymys, tiedän valitettavan hyvin minne se katosi.)

Oikeasti en kuitenkaan ihmettele ollenkaan, että allaolevasta piirakasta on jäljellä enää hento paistetun omenan tuoksu asunnossani. Se nimittäin saattoi olla paras omenapiirakka, jota olen koskaan leiponut. Paras ja hauskin valmistaa! Sai vähän pilkkoa, kaulia ja keitellä, mutta mikään ei ollut turhan tarkkaa. Täydellistä sunnuntaipuuhailua, sanon minä.

Kaikkeen kyllästyy, jatkaa Terhi K. toisessa laulussaan. Ei kyllä ihan heti tähän piirakkaan, vastaa toinen Terhi.

Omenapiirakka
alkuperäinen ohje smittenkitchen.com

2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl sokeria
ripaus suolaa
100 g voita
0,5 dl kylmää vettä

1. Sekoita kuivat aineet keskenään.
2. Nypi joukkoon hieman pehmennyt voi ja lisää vesi vähitellen. Vaivaa taikinaa kunnes siitä tulee kiinteä pallo.
3. Anna taikinan vetäytyä kylmässä noin puoli tuntia.

1 kg omenoita
1 rkl voita
0,5 dl sokeria
2 tl kanelia

4. Kuori omenat ja poista siemenkodat. Puolita omenat ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Säästä kuoret!
5. Ota taikina kylmästä ja kauli se vuokaa reilusti suuremmaksi ympyräksi. Aseta taikinalevy voidellun vuoan päälle, anna ylimääräisen taikinan jäädä ulkopuolelle.
6. Aseta kuoritut omenat tiiviisti lomittain taikinan päälle. Voitele omenat voisulalla. Ripottele päälle kaneli ja osa sokerista. Käännä ja poimuta taikinan reunat omenoiden päälle. Ripottele päälle loput sokerista.
7. Paista piirakkaa 200 asteessa noin 45 minuuttia. Valmista sillä aikaa omenasiirappi.

0,75 dl sokeria
omenankuoria
vaniljatanko
vettä

8. Laita kattilaan sokeri, omenankuoret, vaniljatanko ja sen verran vettä, että ne peittyvät. Keitä siirappia miedolla lämmöllä noin 20 minuttia. Siivilöi siirappi. Ota vaniljatanko takaisin talteen.
9. Ota piirakka uunista ja sivele sen pinta siirapilla. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

Tarjoile vaniljajäätelön kanssa.

Keittiössä soi: SMG

7 kommenttia:

  1. Ihana Terhien keskustelu ja hyvännäköinen omppupiirakka! you rule!

    terveisin
    valasfakta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi rakas valas! Kehittelen sinulle herkullisen plankton-ohjeen. You rule!

      Poista
  2. Meidän omenista saisi vielä 32 omenapiirakkaa.

    VastaaPoista
  3. En kestä miten hyvä blogi! Luen näitä täällä ääneen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äänikirjamateriaalia? Tulisitko lukijaksi? Yle Puheen uusi hitti?

      Poista
  4. terttu hei, televisiokin on keksitty. voin dubata.

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa!