tiistai 25. syyskuuta 2012

Onnelliset yhdessä

Tämä resepti saa minut ajattelemaan nuorempaa veljeäni. Hän nimittäin inhoaisi tätä.

Jussi vihaa makean ja suolaisen yhdistämistä samassa ruoassa, mausteita niille kuulumattomissa paikoissa (olen melko varma, että Jussin mielestä kaneli on sipulin luona aika pahasti eksyksissä) ja sulanutta juustoa. Joten, veli-kulta, ketä muutakaan olisin voinut ajatella herkutellessani juustoisella voileivällä, jossa oli täytteenä karamellisoituja kanelisipuleita?

Kauraleipää tosin uskaltaisin tarjota veljellenikin. Uskaltaisin tarjota sitä myös kotitalousopettajalleni, Gordon Ramsaylle ja tri Atkinsille, sen verran herkkua se oli. Helppoa, halpaa ja hyvää. Yhtä houkutteleva yhdistelmä kuin sipuli ja kaneli, eikö vain.

Karamellisoidut sipulit

2 isoa sipulia
nokare voita
noin 1 dl vettä
1 tl fariinisokeria
1 tl kanelia
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

1. Leikkaa sipulit niin ohuiksi renkaiksi kuin pystyt.
2. Kuumenna pannulla nokare voita. Laita sipulit pannulle ja paista miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia.
3. Sekoita fariinisokeri kiehuvaan veteen ja lisää seos pannulle. Anna sipulien hautua kannen alla kunnes ne ovat aivan pehmeitä. Lisää mausteet.
4. Tarjoile lisukkeena tai voileivän välissä: Voitele leipäpari ja laita toiselle puoliskolle sipuleita. Ripottele pinnalle juustoraastetta. Aseta toinen leipäpuolisko kanneksi. Paahda hetki voileipägrillissä tai syö sellaisenaan.

Kaurareikäleipä

2 dl vettä/ maitoa
25 g hiivaa
1 rkl siirappia
1 tl suolaa
2 rkl öljyä
1 dl kaurahiutaleita
1 dl kauraleseitä
2,5 dl sämpyläjauhoja

maitoa voiteluun, kaurahiutaleita pinnalle

1. Liota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää siirappi, suola ja öljy.
2. Lisää jauhot ja leseet vähitellen, taikinan rakennetta tarkkaillen: älä laita liikaa jauhoja.
3. Anna taikinan kohota liinan alla noin puoli tuntia.
4. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa, kunnes siitä tulee kimmoisa pallo.
5. Kauli taikinapallo sentin paksuiseksi kiekoksi ja paina keskelle muotilla pyöreä reikä.
6. Jaa taikina taikinapyörällä hennosti painaen kuuteen osaan. Anna kohota liinan alla noin puoli tuntia.
7. Voitele kohonnut leipä maidolla ja ripottele päälle kaurahiutaleita. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Keittiössä soi: Johnny Cash, Rooftop Singers

1 kommentti:

  1. Tosi kivoja leipä- ja sämpyläreseptejä sulla :) Muutenkin kiva blogi!

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa!