perjantai 14. syyskuuta 2012

Mummo suosittelee

Minussa asuu pieni mummo.

Tai ei nyt niin kovin pienikään. Tykkään katsoa saippuasarjoja, käydä myyjäisissä, lukea Valittuja paloja ja paikallislehtien tekstaripalstoja.

Tykkään myös metsästää tarjouksia. Saatan pyöräillä pitkiäkin matkoja, jos tiedän, että siinä yhdessä kaupassa on suodatinpussit tai sokeri tarjouksessa. Toisinaan huijaan itseäni, että lähden vaihtelun vuoksi kivalle ostosretkelle vähän kauemmas. Moottoritien viereistä Citymarkettia ei kuitenkaan oikein parhaalla tahdollakaan voi kutsua kulinaristiseksi matkakohteeksi. Kyllä ne on ne suodatinpussit, jotka minut sinne vetää.

Huomaan myös tämän tekstini olevan epäjohdonmukaisempi ja rönsyilevämpi kuin yhdelläkään tuntemallani yli 60-vuotiaalla. Ehkä mietitte, miten tarinointini mitenkään liittyy tulevaan reseptiin. Anteeksi, yritän tiivistää. Menin Citymarkettiin ja siellä oli paprikat tarjouksessa. Score, sanoi (rempseä amerikkalainen) mummo sisälläni. Pussi täyteen ja kassalle. Kassalla "miten tämä uusi Plussa-kortti muka toimii" -mutinaa ja kotiin. Kotona reseptiarkistosta esiin retrohenkinen keikauskakkuresepti ja uuni päälle.

Tulisivatpa lapsenlapset kylään. 

Krhm, siis tarkoitin kaverit. Kaverit!

Paprikakeikauspiirakka
Alkuperäineinen ohje Pirkka-lehdestä

Piirakkapohja:
2 dl perunamuusijauhetta
1 dl vehnäjauhoja
1,5 dl ruisjauhoja 
1 tl leivinjauhetta
100 g voita
1 dl juustoraastetta
2 dl kylmää vettä 

1. Sekoita kuivat aineet ja juustoraaste keskenään.
2. Lisää pehmeä voi ja vesi. Anna vetäytyä jääkaapissa, kun valmistat täytteen.

Täyte:
3 paprikaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
100 g fetajuustoa tai tavallista juustoa kuutioituna
suolaa, oreganoa, basilikaa, pippuria 

3. Paista paprikoita, sipulia ja valkosipulia öljyssä pannulla, kunnes ne ovat pehmenneet. Mausta haluamallasi tavalla. 
4. Voitele reunallinen kakkuvuoka (halkaisija n. 21 cm) ja laita paprikat vuokaan. Ripottele päälle juustokuutiot.
5. Kauli taikinasta pyöreä levy ja aseta se täytteen päälle. Painele reunat tiiviiksi ja pistele taikinaan haarukalla muutama reikä.
6. Paista piirakkaa 225 asteessa uunin keskitasolla noin 25 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä ainakin 15 minuuttia ennen kumoamista.

Keittiössä soi: Olavi Virta

4 kommenttia:

  1. Alepassa kävi aina yks mummo joka osas kaikki kilohinnat ulkoo. Se kävi viel joskus ostokset jo tehtyäänkin tarkistamassa: "jätän nää mun kassit tähän ja käyn kattoo ton tomaatin... jooo se oli 1,69e/kg, kone siis laski ihan oikein". Herkkää, mut oikeesti Lidlissä katson siitä vaa'alta paljon mun vihannekset painaa ennen kassaa. Kerran mulle punnittiin banaanit väärin ja mun herkkä usko kassakoneisiin horjui!

    VastaaPoista
  2. Hihhih, hauska teksti ja hyvän näköinen piirakka!

    VastaaPoista
  3. Kutsutatko oikeesti itseäsi mummoksi sitten?

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa!