lauantai 31. lokakuuta 2015

Paljon on | Puolukka-mantelimurupiirakka


Nyt on hoppu, lauantai-ilta, kello hieman vaille yhdeksän. Aion vartin sisään painella ovesta ulos, kävellä mäen alas kivuliaissa kengissä, tavata ystävän, halata, kysellä huutaen kuulumisia melun yli ja nauraa niin että viini läikkyy. Odotan sitä jo, mutta ennen iltaan lähtöäni haluan pikaisesti jakaa terveiset päivältä. Maailmasta, johon kuuluvat punaruudulliset keittiöpyyhkeet ja piirakkavuoat.

Huomenna aamulla meinaan palata siihen maailmaan: pakata palan puolukkapiirakkaa mukaani, pyöräillä joenvartta, kiivetä korkealle kalliolle ja juoda siellä aamukahvit. Käydä läpi edellisillan keskustelut ja nauraa taas. Katsoa kalliolta alas joelle - ei hätää äiti, en liian läheltä reunaa - ja vaipua ajatuksiin. Olla kiitollinen, hetkeen tyytyväinen. Ehkä hyräillä ääneen. Sitten palaan kotiin, palautan eteiseen kerääntyneet viinipullot ja menen panttirahoilla ostamaan kukkia Hakaniemen torilta. Käyn aina samalla kukkamyyjällä. Hän kysyy, joko minulla on sulho. Hän on kysynyt sitä joka kerta siitä lähtien, kun kesän alussa ostin häneltä niin komean kukkakimpun, että se olisi käynyt hääkimpusta.

Ei ole. Mutta vastaan, että niin paljon muuta on.

 
Puolukka-mantelimurupiirakka 
alkuperäinen resepti täältä

Pohja:
160 g pehmeää voita
1,25 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
5 dl vehnäjauhoja

Puolukkatäyte:
750 g puolukoita, pakastettuja tai tuoreita
2 kananmunaa
120 g mantelijauhetta
1,25 dl sokeria
1 tl kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
(hieman manteliaromia)

Mantelimuru:
100 g voita
1 dl vehnäjauhoja
0,75 dl sokeria
60 g mantelijauhetta
1,5 dl mantelilastuja
1 dl kauraleseitä

1. Vatkaa pohjaa varten pehmeä voi ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmuna edelleen vatkaten. Lisää jauhoja vähitellen ja sekoita taikinaa käsin, kunnes siitä tulee kiinteä pallo. Laita taikina peitettynä kylmään vähintään puoleksi tunniksi.
2. Painele jäähtynyt taikina voidellun piirakkavuoan (halkaisija n. 23 cm) pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 125 asteessa 20 minuuttia.
3. Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään. Halutessasi lisää hieman manteliaromia.
4. Nypi mantelimurun ainekset keskenään sekaisin.
5. Kaada puolukkatäyte esipaistetun piirakkapohjan päälle. Ripottele päälle mantelimuru. Paista piirakkaa uunin alaosassa 175 asteessa noin 35-40 minuuttia. Tarjoile puolukka-mantelimurupiirakka vaniljakastikkeen kanssa.

Keittiössä soi: Pyöreä pöytä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa!