keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Aiheena tänään | Bataatti-linssicurry ja kookos-kurpitsariisi


Jos kaikki maamme kansalaiset laitettaisiin riviin, en olisi aivan sieltä yhteiskunnallisesti aktiivisimmasta päästä. Jotkut asiat saavat minut kuitenkin todella hermostumaan. Jos koskaan kirjoitan romaanin, haluan käsitellä siinä ainakin seuraavaa naisiin päivittäin kohdistuvaa epäkohtaa:

Valuvia sukkahousuja.

Aion omistaa aiheelle ainakin yhden kokonaisen luvun. Tai ehkä annan sukkahousuille roolin kirjan dramaattisimmassa kohtauksessa. Epilogissa ylväästi -  mutta yksin - vanhentunut nainen pohtii, miten olisi juossut elämänsä rakkauden perään, jos hänen ei olisi tarvinnut pelätä, että sukkahousut ovat ensimmäisen kymmenen askeleen jälkeen polvissa.

Kyseessä on ihan oikea, hyvinvointiamme uhkaava ongelma. Eikö olekin, siskot? Kenen joukoissa seisot on tarpeeton kysymys, jos ei voi seistä kunnolla ollenkaan! Jälleen eilen päiväni oli silkkaa kidutusta ja epämukavaa kiemurtelua paikallaan pysymättömien sukkahousujen takia. (Valinnainen voimasana tähän)! Mittani on täysi!

Heti aamulla, hissistä kadulle käveltyäni tajusin että ei hitsit, nää on taas sellaiset sukkikset. Tiesin, että päivästä tulisi tuskainen selviytymistaistelu. Koko koulupäivän liikuinkin seiniä myöten. Jokaisen mahdollisen nurkan ja varjon suojissa yritin jotenkin nykiä sukkahousuja ylemmäs. Iltapäivällä myöhästyin eräästä haastattelusta, koska en sattuneesta syystä pystynyt kävelemään tarpeeksi nopeasti. Kävin sovituskopeissa kiskomassa sukkahousuja paikoilleen vain jotta ne voisivat minuutin sisään alkaa rullautua takaisin alas. Tarkastelin itseäni vainoharhaisena peileistä ja ikkunoista. Huonot sukkahousut vetävät mukanaan myös itsetunnon pohjalukemiin.

Kun viimein pääsin päivän päätteeksi rojahtamaan bussiin, radiossa Olavi Uusivirta lauloi miten hänen on niin helppoo olla onnellinen. Hiljentäkää tuo mies!

Tiedän, että tällainen purkaus saattaa nyt tuntua hieman kiusalliselta. Se vaahtoaa sukkahousuista ruokablogissa, onkohan sillä joku ongelma. Todellakin on! 40 denierin paksuinen, nailonista valmistettu ongelma, josta aion puhua, vaikka se saisi muut vaivaantumaan.

Kaiken muun lisäksi sukkahousut ovat hirveä rahareikä. Vaatekappale, joka ei pysy ehjänä puettaessa päälle eikä sitten edes pysy päällä - on siinäkin innovaatio. Äitini aina päivittelee sukkieni puhjenneita kantapäitä ja rei'istä pilkottavia varpaita. Mutta minkäs teet! Minun tuloillani sitä voi joko syödä tai liikkua päivittäin ehjissä sukkahousuissa.

Ihan pelkästään tästäkin syystä naisen euron pitäisi olla euron sijaan puolitoista. Sukkahousuja käyttävillä kätilöillä kaksi. Kuulitko, Sipilä, kuulitko? Hmph!

Puuh.

Huh.

No niin. Ei hätää. En huuda enää. Rauhoitun.

Ihan oikeasti. Rauhoituin jo. Olen vaihtanut sukkahousut verkkareihin. Voitte tulla takaisin.

Pliis, tulkaa takaisin? Olisi ruokaakin! Leppoisan lämmittävää bataatti-linssicurrya ja limellä sekä kookoksella maustettua kesäkurpitsariisiä. Kerrassaan erinomaista ruokaa sellaisiin iltoihin, joita edeltävä päivä ei ole ollut helpoin mahdollinen. Kiukkuisimmankin keskustelijan on onneksi suu täynnä vaikea valittaa.


Bataatti-linssicurry
4:lle

1,5 dl vihreitä linssejä
1 rkl voita
1 tl seesamiöljyä
2-3 valkosipulinkynttä
peukalonpään kokoinen pala inkivääriä
1 rkl kokonaisia kuminansiemeniä
1 iso bataatti
1 tlk kookosmaitoa
1 limen raastettu kuori
1/2 limen mehu
1 tl currya
1 tl jauhettua paprikaa
1 tl hunajaa
suolaa
mustapippuria

cashewpähkinöitä

1. Liota ja keitä linssit pakkauksen ohjeen mukaan.
2. Hienonna inkivääri ja valkosipulinkynnet, ja kuullota niitä hetken aikaa voissa ja seesamiöljyssä. Lisää kuminansiemenet.
3. Kuutioi bataatti ja lisää kattilaan. Paista bataattikuutioita kunnes ne ovat saaneet hieman väriä.
4. Lisää kookosmaito, limeraaste ja -mehu yhdessä muiden mausteiden kanssa. Anna kiehua rauhallisesti kunnes bataatit ovat pehmenneet.
5. Lisää linssit ja tarkista maku. Tarjoile cashewpähkinöiden ja kookos-kesäkurpitsariisin kanssa.

Kookos-kesäkurpitsariisi

2 dl vettä
2 dl kookosmaitoa
2 dl jasmiiniriisiä
1/2 kesäkurpitsa
1/2 limen mehu
1 tl seesamiöljyä
1 tl suolaa

1. Yhdistä vesi ja kookosmaito ja anna seoksen kiehahtaa.
2. Lisää huuhdotut riisit ja keitä noin 10 minuuttia.
3. Raasta kesäkurpitsa ja lisää riisien joukkoon.
4. Anna seoksen kiehua kunnes lähes kaikki neste on imeytynyt riisiin. Lisää limemehu, suola ja seesamiöljy. Sekoita tasaiseksi ja tarjoile bataatti-linssicurryn kanssa.

Keittiössä soi: Maria Mena

3 kommenttia:

  1. Kiitoksia Terhi tästä postauksesta! Meinasin jo, ettei tätä kiukkuopiskelun täyteistä iltaa paranna mikään mutta viimeistään Olavi Uusivirran kohdalla putosin tuolilta. Bonusta myös tajuttoman herkullisen kuuloisesta ohjeesta, testiin menee!

    VastaaPoista
  2. Pakko kommentoida, aiemmin oon vaan lukenut sun juttuja ja postauksia. Sulla ihanan persoonallinen tapa postailla, ja alustaa sun reseptejä, useammin kuin tämän kerran oon naureskellut :D Ja nytkin.. haha! Ruoka näyttää herkulliselta btw.

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa!